Muntatge amb una imatge de fons d'un edifici de la Seguretat Social i un home espantat
SOCIETAT

Evita multes: El tràmit que els autònoms haurien de fer abans d'acabar el mes

La Seguretat Social ha llançat un recordatori sobre aquest tràmit obligatori per als autònoms

Molts són els temes dels quals han hagut d'estar pendents els autònoms aquest 2023, i la cosa no s'acaba. Ara han d'estar molt pendents d'actualitzar les dades de rendiments nets abans del 31 d'octubre.

La data límit és cada cop més a prop i la Seguretat Social no ha dubtat a llançar un recordatori a tots els treballadors per compte propi. Aquesta és la manera de complir el nou sistema de cotització, vigent des de l'1 de gener d'aquest any.

Els autònoms han d'actualitzar els vostres rendiments nets

Els treballadors per compte propi poden realitzar aquest tràmit entrant al servei 'Modificació de dades de treball autònom'. A través d'aquest, han de comunicar a la Seguretat Social els rendiments nets mensuals.

Es tracta d'un tràmit de compliment obligat, ja que el 2024 es regularitzaran les quotes de cotització segons els rendiments de cada treballador en particular.

Entre aquestes dades a comunicar, també hi ha les altes, baixes o variacions d'interès per a l'organisme. En cas de no fer el tràmit abans que finalitzi el termini estipulat per la Seguretat Social, el treballador es podria enfrontar a diferents sancions.

Aquests són els autònoms que han d'actualitzar les dades

Pel que fa als treballadors que han d'actualitzar les dades abans del 31 d'octubre per evitar possibles multes, es troben les següents:

  • Treballadors autònoms societaris.
  • Treballadors autònoms econòmicament dependents (TRADE).
  • Autònoms col·laboradors.
  • Autònom amb col·laboradors.
  • Autònoms professionals col·legiats.

Quines dades cal comunicar a la Seguretat Social

Pel que fa a les dades a comunicar, aquestes canvien segons el tipus d'autònom. Així, els societaris han d'actualitzar la raó social i el CIF de les societats de què formen part.

Si és conseller, administrador o presta altres serveis per a la societat, cal comunicar el percentatge de participació propi, així com el dels familiars convivents.

Els treballadors per compte propi econòmicament dependents han de comunicar a la Seguretat Social el CIF. Pel que fa a l'autònom principal amb col·laboradors, heu de comunicar el vostre nom, cognoms i NIF dels col·laboradors.

D'altra banda, els autònoms professionals col·legiats han de comunicar el col·legi a què pertanyen.

Així funciona el nou sistema de la Seguretat Social

El nou sistema de cotització de la Seguretat Social compta amb diverses peculiaritats. Els autònoms que s'hagin donat d'alta aquest 2023 ja han d'haver seleccionat una base de cotització segons el que considerin que cotitzaran de forma neta.

Des de l'organisme, expliquen que aquest sistema és ara "per rendiments nets per a tothom". És a dir, "per a nous autònoms i per als que estiguessin donats d'alta, hagin canviat la base de cotització o no".

Tot i això, hi ha excepcions. Als membres d'institut de vida consagrada de l'Església Catòlica i als treballadors per compte propi del Règim Especial de Treballadors del Mar no se'ls aplica aquest nou sistema.

La Seguretat Social indica que la regularització "es produirà per a tots els treballadors autònoms, independentment que s'hagin adaptat o no al nou sistema de cotització".

➡️ Societat

Més notícies: