Muntatge amb una dona gran menjant una amanida i un cercle amb diversos aliments sobre una superfície
SOCIETAT

Si tens 60 anys o més, hi ha 6 regles alimentàries que has de respectar tant sí com no

El problema de l'alimentació no només afecta el sector més jove de la població, sinó totes les edats

A tot arreu cada vegada és més present en el tema de l'alimentació, la consciència d'una dieta saludable. Tot i això, sembla que, al final, quedi més aviat adreçat a la cura i la imatge d'un sector més jove de la població.

Hem d'anar amb compte en confondre alimentació i salut amb bellesa. Ja que la salut ve primer, afecta totes les edats i és important saber que cadascuna té les seves pròpies exigències.

L'alimentació és la base de la salut i la felicitat

No comencem a fer-nos grans a partir dels seixanta anys, sinó moltíssim abans. Per això cal tenir cura de l'alimentació des del primer moment.

No es tracta de ser eterns, ni tan sols eternament joves, com va voler Dorian Gray. Es tracta de comprendre que la nostra bellesa no és res més que brillantor que desprenen la felicitat i l'energia de trobar-nos sans.

Tal com observen diversos experts en farmacèutica, la informació sobre alimentació  en edats avançades està molt oblidada. Quan és realment important tenir-la en compte.

Glòria Arbonés presentarà a la FiraGran, juntament amb Assumpció Roset, la Guia Calpeg.cat. Precisament, una guia que recull tots els consells per a l'alimentació de la gent gran.

Els 6 consells d'alimentació per envellir millor

És cert que l'esperança de vida, sortosament, ha augmentat, però també els casos de malalties. I per envellir còmodes i sans, hi ha certes pautes d'alimentació importants a tenir en compte.

1. No reduir les calories

En envellir, el ritme del metabolisme i de la regeneració cel·lular disminueix. A més, amb la reducció de l'activitat física, es perd teixit muscular.

Per altra banda, també la memòria aquí ens juga una mala passada. I el nostre sentit del gust cada cop es veu més desitjant dolços i pastissos, que haurien de ser elements molt controlats en tota alimentació.

En el cas d'aquesta edat, l'alimentació de la majoria de les persones es veu faltada d'hidrats de carboni. Hauríem d'augmentar-ho, alhora que es disminueixen els sucres simples.

2. No oblidar les proteïnes

Sobretot, en relació amb la pèrdua de massa muscular, no ens podem oblidar de la ingesta de proteïnes de bona qualitat biològica. Aquestes haurien de significar un 50% de la proteïna total de la nostra alimentació.

Aquesta normalment és la que prové d'origen animal. Amb compte de no abusar de carns vermelles, en què la proteïna es veu gairebé anul·lada per l'excés de greix. Els llegums tres cops per setmana, així com el peix blau, són una opció òptima.

Pel que fa a l'ou, la proteïna saludable es troba a la clara. I, aquesta associació que es fa del colesterol amb l'ou, es troba al rovell d'aquest, que és la que sí que s'hauria de reduir.

3. El calci és essencial en l'alimentació

La desmineralització òssia també és un canvi natural amb l'edat, però tenir cura i mantenir els ossos també és possible amb l'alimentació. Pel que els lactis són importants.

Ara bé, cal tenir en compte que els lactis desnatats perden la vitamina D. Una vitamina essencial en l'alimentació, però també fora, al sol, que hauríem d'aprofitar uns 10 minuts al dia.

4. Una alimentació amb més ferro que carn

Sovint es pensa que el ferro es troba a la carn. Però també es troba en altres aliments, com els llegums i alguns peixos i mol·luscs.

Per aprofitar el ferro dels vegetals prescindint de la carn, es recomana combinar-lo amb aliments alts en vitamina C. Per exemple, menjar en un mateix àpat, espinacs i taronges, o amanida amb llegums.

5. A l'aigua hi ha el secret de la vida

Hi ha la hipòtesi que una hidratació òptima tingui una relació amb l'alentiment del procés d'envelliment. És una qüestió que hi ha sobre la taula de la ciència de l'alimentació actualment.

Està comprovat que l'aigua, les fruites i les verdures a l'alimentació augmenten de manera clara i considerable la longevitat. Simplement, l'organisme funciona millor quan està hidratat.

Comptant amb sopes, cafè, infusions, etc., la quantitat mitjana d'aigua recomanada és la mateixa per a totes les persones. Entre un litre i mig i dos litres d'aigua al dia.

6. Nombre de menjars diaris

Les expertes coincideixen en la recomanació amb el mateix que hem escoltat al llarg de les nostres vides. L'ideal és comptar entre quatre i cinc àpats diaris.

Quan les hores sense menjar s'allarguen, es poden patir hipoglucèmies, debilitat i fins i tot desorientació. És millor distribuir els nutrients al llarg del dia que ajuntar-los en una menor quantitat de vegades.

El consell d'alimentació extra que no esperàvem escoltar

Un últim consell sobre alimentació, de regal, i el més bonic de tots, en què volen posar èmfasi les expertes farmacèutiques, és el següent. Menjar acompanyats.

La convivència i la comunicació són singularitats humanes directament vinculades a la salut. I s'han de cuidar totes les edats, sense excepció.

➡️ Supermercats ➡️ Societat

Més notícies: