Un treballador al laboratori de l'empresa farmacèutica Berlimed
SOCIETAT

Mor un científic que estudiava a Barcelona la malaltia de les vaques boges

El científic espanyol va morir fa un any, però avui ho ha sabut el diari El País

El País s'ha fet ressò del que va passar a un científic espanyol fa un any a Barcelona. L'investigador de la Universitat de Barcelona va morir després de patir signes compatibles amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, l'equivalent humà a la malaltia de les vaques boges.

La malaltia que presentava aquest científic és una infecció de caràcter neurològic, contagiosa i letal. Segons explica la universitat, el científic estava estudiant aquesta malaltia quan es va contagiar.

L'investigador va morir ocultant-ne el diagnòstic

Fa tres mesos, la Universitat de Barcelona va obrir una investigació interna per analitzar l'origen de milers de mostres no autoritzades. Segons ha informat El País, algunes d'aquestes mostres, que tenen capacitat d'infectar, s'han trobat al congelat del laboratori.

El científic, que també era bioquímic, treballava a més a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Barcelona) i al consorci públic CIBER. Les dues entitats han obert una investigació.

L'investigador mort es va incorporar al laboratori 4141 de la Universitat de Barcelona el 2018. Dos anys més tard, el 2020, va començar a trobar-se malament i va demanar la baixa laboral. Afectat pels símptomes de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, va ocultar el diagnòstic fins al moment de la seva mort, als 45 anys.

Per la seva banda, els companys de laboratori del difunt es mostren preocupats per si han pogut estar exposats al contagi sense saber-ho.

Material a la sala de criopreservació de cèl·lules l'Hospital Clínic

Un congelador amagava mostres d'alt risc biològic

El catedràtic Isidre Ferrer va trobar, el desembre del 2020, un congelador a menys vuitanta graus en què hi havia mostres de líquid cefaloraquidi de persones afectades per Creutzfeldt-Jakob.

Al congelador, es van trobar milers de mostres no autoritzades, tant de persones com d'animals. A més, des del laboratori asseguren que no estaven preparats per albergar aquestes mostres d'alt risc biològic.

Per això, des de la Universitat de Barcelona es va procedir al tancament de les institucions de la Facultat de Medicina per descontaminar-les.

Creutzfeldt-Jakob, la malaltia de les vaques boges en humans

La malaltia de Creutzfeldt-Jakob és una infecció neurodegenerativa que és l'equivalent humà a la malaltia de les vaques boges.

Les patologies d'aquesta malaltia es comencen a manifestar com un deteriorament de la memòria. També presenta problemes de coordinació muscular com ara la rigidesa o les contraccions musculars involuntàries.

El malalt es pot quedar cec per l'afectació de la malaltia al cervell o perdre el control dels esfínters. En els casos més letals, la malaltia fa que la persona afectada caigui en coma i pugui morir.

El seu equivalent en animals, és a dir, la malaltia de les vaques boges, va aterrar la població fa dècades, quan algunes persones van emmalaltir en menjar carn bovina infectada.

➡️ Societat

Més notícies: