Muntatge de dos homes grans, possiblement jubilats i pensionistes, asseguts en un banc i al costat dret una cartera tancada
SOCIETAT

La Seguretat Social aclareix quant pugen les pensions no contributives: serà ja mateix

S'espera un increment el 2024 que seguirà fins al 2027

La Seguretat Social ha comunicat quant augmentaran les pensions no contributives en els pròxims anys. És un tema que preocupa milers de ciutadans que depenen d'aquestes prestacions per arribar a final de mes.

L'Instituto de Mayores y Servicios Sociales és l'organisme encarregat de gestionar les pensions no contributives a Espanya. I la Seguretat Social és l'entitat encarregada d'abonar-les als beneficiaris.

Aquestes pensions són fonamentals per a les persones que no han cotitzat prou per accedir a una pensió contributiva i representen un suport crucial per a la població més vulnerable del país.

El juliol de l'any passat, el Govern va aprovar un augment del 15 % a les quanties de les pensions no contributiva. Va ser com a resposta a la crisi econòmica derivada de la Guerra d'Ucraïna. Aquest increment va ser un alleugeriment per als jubilats que depenen d'aquestes prestacions.

Però ara sorgeix la pregunta: com més pujaran aquestes pensions en aquests anys?

Això pujaran les pensions en els pròxims anys

La resposta es troba al Reial Decret Llei 2/2023. Estableix una pujada progressiva de les quanties de les pensions no contributives fins a l'any 2027. Segons aquest decret, l'objectiu és que les pensions no contributives arribin al 75 % del llindar de la pobresa. Amb el matís que està calculat per a una persona que viu sola.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat
En els propers cinc anys, les pensions pujaran un 18,14 % | Getty Images, PixaBay

Els ajuts passaran dels actuals 6784,53 euros anuals (484,61 euros mensuals) a gairebé 8250 euros a l'any (592 euros al mes) el 2027. Si comparem aquests números amb els del 2023, s'estima que en cinc anys la quantia de les pensions no contributives s'incrementarà un 18,14 %.

Aquest augment gradual té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels beneficiaris i brindar-los un suport més digne per afrontar els desafiaments econòmics que puguin sorgir en el futur.

Aquest increment a les pensions no contributives és un pas important per garantir la seguretat econòmica dels jubilats més desafavorits. Les pensions no contributives estan destinades a aquells que no han pogut cotitzar prou per accedir a una pensió contributiva. I, per tant, són una xarxa de protecció social crucial al país.

La revaloració de les pensions no contributives

La quantia i la revaloració de les pensions no contributives són aspectes fonamentals per entendre com milloraran els ingressos dels jubilats que depenen d'aquestes prestacions. Segons la informació proporcionada pel Govern, s'espera que les quanties d'aquestes pensions experimentin un augment gradual fins al 2027.

El 2024, s'estima que la quantia de les pensions no contributives arribi als 521,42 euros al mes, cosa que equivaldria a una suma anual de 7300 euros. Aquesta xifra representa un augment significatiu pel que fa als nivells anteriors i reflecteix el compromís del Govern de millorar el benestar dels beneficiaris.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
S'espera un augment gradual de la pensió no contributiva fins al 2027 | Getty Images, Studioroman

Dos anys després, el 2026, es preveu un nou increment a les pensions no contributives. La quantia mensual podria pujar a 564,28 euros, cosa que equival a 7900 euros anuals.

Finalment, l'any 2027 s'espera que les pensions no contributives assoleixin el punt més alt en aquesta etapa de revaloració. La quantia mensual podria arribar als 592 euros, cosa que representaria una suma anual de 8250 euros.

Aquest és l'objectiu final del procés de revaloració. Les pensions s'aproparan al 75 % del llindar de la pobresa per a una persona que viu sola.