Muntatge d'un home gran amb un telèfon mòbil i al costat dret un marc amb una imatge de diversos bitllets d'euro i una calculadora

La Seguretat Social confirma l'edat de jubilació a Espanya a partir de l'1 de gener

Tornaran a pujar l'edat de jubilació a partir del proper any

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha confirmat oficialment la modificació a l'edat de jubilació a Espanya a partir de l'1 de gener de 2024.

Des de l'1 de gener del 2024, els treballadors veuran un increment en l'edat de jubilació. Això vol dir que hauran de treballar més temps abans de poder jubilar-se i començar a rebre la pensió.

Aquesta decisió forma part d'una sèrie de reformes implementades els darrers anys. Tot plegat amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya.

L'edat de jubilació ha anat incrementant progressivament

El procés d'increment gradual de l'edat de jubilació va començar el 2019 i s'ha fet progressivament fins a arribar a la situació actual. Amb la darrera pujada de dos mesos a l'edat de jubilació a partir del 2024, s'estableix un nou pas pel camí. La fita és fixar l'edat de jubilació ordinària en 67 anys per a l'any 2027.

Aquest any, els treballadors a Espanya es podien jubilar als 65 anys si havien cotitzat un mínim de 37 anys i nou mesos. Tot i això, a partir de l'any que ve, aquesta xifra canviarà.

Els treballadors que hagin cotitzat durant almenys 38 anys poden optar per la jubilació als 65 anys. Aquells que no arribin a aquesta xifra hauran d'esperar fins als 66 anys i sis mesos per poder jubilar-se i començar a rebre la pensió.

Alguns experts i economistes han comentat aquesta decisió. Alguns aplaudeixen aquesta mesura com a acció necessària per garantir la sostenibilitat de les pensions a Espanya en una situació d'envelliment de la població i canvis demogràfics.

Argumenten que endarrerir la jubilació és una manera efectiva de reduir la pressió sobre el sistema de pensions. I així garantir que les pensions siguin financerament viables a llarg termini.

⬇️ Punxa a baix si vols saber com pots calcular ja quant cobraràs de pensió ⬇️

✅ CALCULA LA TEVA PENSIÓ: LA FORMA MÉS FÀCIL, AQUÍ ➡️

Tot i això, altres crítics argumenten que la solució no hauria de centrar-se exclusivament a endarrerir la jubilació. També caldria explorar altres mesures, com l'augment de les cotitzacions o la revisió dels criteris de càlcul de les pensions.

La jubilació voluntària

La decisió d'incrementar l'edat de jubilació a Espanya no només afecta aquells treballadors que busquen jubilar-se durant les properes dècades. També té implicacions per a aquells que desitgen avançar la seva jubilació de manera voluntària. Segons la nova legislació, els que vulguin sol·licitar una jubilació anticipada i voluntària ho podran fer 24 mesos abans de l'edat de jubilació, però aquesta opció no vindrà sense conseqüències financeres.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
Tindràs conseqüències financeres si et vols jubilar de manera anticipada | Getty Images, Studioroman

Aquesta opció permet als treballadors jubilar-se abans de l'edat ordinària. Tot i això, aquesta mesura també comporta penalitzacions percentuals sobre la quantitat mensual que rebran com a jubilats.

Coneix els avantatges i els desavantatges

La possibilitat de jubilar-se anticipadament comporta avantatges i desavantatges. D'una banda, permet als treballadors gaudir de la seva jubilació abans i tenir més temps lliure per dedicar-se a activitats personals, viatges o cura de la família. D'altra banda, les penalitzacions signifiquen que rebran una pensió mensual més baixa en comparació del que haurien obtingut si s'haguessin jubilat a l'edat legal.

Aquestes penalitzacions varien en funció de quant abans s'esculli jubilar-se anticipadament. Com més aviat sigui la jubilació, més grans seran les penalitzacions. Això és perquè el sistema de pensions està dissenyat per premiar aquells que cotitzen durant més temps i castigar aquells que trien jubilar-se abans del previst.