Primer pla a color de sant Simeó l'estilita
SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 5 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 5 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és un calendari que va fixar l'Església catòlica per recordar la festivitat de cadascun dels sants. Cadascun dels 365 dies de l'any celebrem la vida exemplar d'aquests cristians i el seu testimoni de fe arriba fins als nostres dies.

L'Església Catòlica recorda avui el sant que és el fundador del moviment dels estilites, homes que vivien dalt d'una columna, en oració ininterrompuda.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest divendres 5 de gener

De tots els sants que avui es commemoren és Sant Simeó. Va néixer prop de l'any 400 al poble de Sisan, a Cilícia, l'actual Turquia. De petit pasturava ovelles pels camps, però al seu cor pesava el desig de ser sant i veure el Pare al cel.

Un desig que va créixer a mesura que augmentava en edat i als 15 anys va trucar a la porta d'un monestir proper on va ser admès. Allí es va dedicar a resar intensament i fer exigents penitències, buscant la purificació de la seva ànima i enfortir-se per lluitar contra les temptacions. També va aprendre a oferir la seva vida per la salvació de les ànimes pecadores.

Davant la duresa de les penitències, l'abat va tenir por que Simeó fos causa d'escàndol entre els altres monjos. Per això li va ordenar que portés una vida en solitud. El sant, llavors, va abandonar el monestir i se'n va anar a viure a una cova.

La seva fama de santedat i la profunditat espiritual dels seus consells va atreure molts. Rebia visites diàriament, per la qual cosa no trobava el silenci que necessitava.

Finalment, Simeó va optar per aixecar una plataforma sobre una columna i es va pujar sobre ella. Aquest és el lloc on va viure els 37 anys següents, fins al final dels seus dies. Des d'aquella columna va predicar i va donar consell a gent de tota mena, anhelants de conèixer i acostar-se més a Déu, aconseguint transformar molts cors a través de les seves paraules.

Va morir el 5 de gener de l'any 459, en posició de pregària, amb el cap inclinat. Uns monjos van construir un sepulcre on van dipositar-ne les restes. Es diu que molts miracles i conversions van succeir entre els pelegrins que anaven a visitar la seva tomba.

Simeó és un nom masculí d'origen hebreu que significa 'Déu ha escoltat'. A Espanya, al llarg del dia d'avui, els 954 homes anomenats Simeó podrien rebre les felicitacions d'amics i familiars.

Sant Joan Nepomucé, un altre Sant important d'avui

Religiós de la Congregació del Santíssim Redemptor d'origen txec que va viure al segle XIX. Va arribar a ser bisbe de la ciutat de Filadèlfia, Estats Units, distingint-se per la seva sol·licitud a favor dels immigrants pobres, ajudant-los amb els seus consells i la seva caritat. També va destacar per l'educació cristiana dels infants.

Primer pla a color de Sant Joan Nepomucé amb una creu a la mà
Sant Joan Nepomucé | Catolicidad

Sant Eduard

També conegut com El Confessor, sant Eduard va ser rei dels anglesos durant el segle XI. Molt aclamat per la seva exímia caritat, va treballar incansable per mantenir la pau als seus estats i la comunió amb la Seu Romana.

Primer pla a color de Sant Eduard
Sant Eduard | AICA

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del divendres 5 de gener

A més de Sant Simeó, el Santoral de l'Església Catòlica ens recorda aquests sants i beats: