Imatge a color de Jesucrist crucificat

SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 29 de març del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest divendres, 29 de març de 2024, l'Església Catòlica recorda la Passió i Mort de Crist a la Creu

Aquest Divendres Sant, l'Església Catòlica commemora la Passió i la Mort de Jesucrist.

Què se celebra el Divendres Sant, la celebració més important d'aquest divendres 29 de març?

Divendres Sant és, dins de la Setmana Santa, el segon dia del Tridu Pasqual, el període durant el qual la litúrgia catòlica commemora la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. Aquest dia es commemora la mort a la creu del fundador del Fill de Déu, després que Judes Iscariot el delatés per 30 monedes de plata.

Una traïció que Jesús de Natzaret va anunciar la nit anterior, durant el darrer sopar amb els dotze apòstols. Els sacerdots conspiraven contra Jesús perquè aquest es proclamava "el Fill de Déu". I és que, segons els Evangelis, ho consideraven un "esvalotador".

Aquestes autoritats religioses van decidir portar Jesús davant Ponç Pilat. Si bé al principi no el va considerar culpable, finalment el va condemnar per la pressió d'una multitud que clamava per la seva crucifixió. Jesucrist va morir amb 33 anys i a les 3 de la tarda, segons la tradició cristiana.

L'Evangeli de Sant Mateu explica com Ponç Pilat es va rentar les mans amb aigua a la vista del poble. Després, es va proclamar "innocent de la sang d'aquest just". Un gest, el de 'rentar-se les mans', que dona origen a l'expressió que arriba fins als nostres dies.

El Divendres Sant és un dels dies centrals de religió cristiana, que finalitza amb la Resurrecció de Jesús el diumenge. És un dia de celebració que suposa, a més, el dejuni eclesiàstic per als catòlics. Abstinència de menjar carn, prendre només líquids o fer un únic menjar. Aquest dejuni es fa com un signe de penitència pels pecats comesos.

Altres Sants: el Santoral complet del divendres, 29 de març

L'Església Catòlica recorda aquest Divendres Sant també aquests sants i beats:

Sant Guillem Tempier

Sant Guillem Tempier va ser un bisbe d'origen francès que va viure al segle XII. Amb prudència i fermesa, va defensar contra els nobles l'Església a ell encomanada, oferint un gran exemple de vida.

Primer pla a color de San Guillermo Tempier
Sant Guillem Tempier | Gaudium press

Beat Bertold del Mont Carmel

El Beat Bertold del Mont Carmel va néixer a Palestina al segle XII. Després d'abandonar la milícia, va ser admès entre els germans que professaven vida religiosa en aquesta muntanya. Més endavant, elegit prior, va encomanar la pietosa comunitat a la Mare de Déu.

El Beat Bertoldo de la Muntanya Carmel a color amb la Verge Maria
Beat Bertold del Mont Carmel | InfoCatólica
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: