Primer pla a color de sant Mario
SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 19 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 19 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és un calendari que va fixar l'Església catòlica per recordar la festivitat de tots els sants. Cadascun dels 365 dies de l'any celebrem la vida exemplar d'aquests cristians i el seu testimoni de fe arriba fins als nostres dies.

L'Església Catòlica recorda avui un màrtir que va viure a Roma al segle II.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest divendres 19 de gener

De tots els sants que avui es commemoren, el més destacat a Sant Mario o Marius. Un comerciant persa del segle III que va emigrar a Roma amb la seva esposa Marta i els seus fills per venerar les relíquies dels màrtirs d'aquella època. Visitava, consolava i socorria els cristians presos a punt de patir càstig.

Sant Mario i la seva família buscaven donar digna sepultura a 260 màrtirs a la Via Salària, víctimes de la persecució de Dioclecià. Una pietosa acció que no va passar inadvertida, per l'elevat nombre de cossos, per la qual cosa Mario i els seus familiars van ser descoberts, arrestats i conduïts als tribunals.

El prefecte Flavià i el governador Marcià seguint les normes dels edictes imperials, els van interrogar i els van convidar a sacrificar els déus. Després de negar-se aquests van ser condemnats a la decapitació Sant Mario i els seus dos fills, Audifax i Abaco, a la Via Cornèlia. A la seva dona, Marta, la van portar a un estany a poca distància.

Mario o Marius és un nom masculí d'origen etrusc que fa referència al déu romà Mart, senyor de la guerra. Avui, 108.500 homes a Espanya celebren el seu sant gràcies a aquest sant.

Sant Basià, un altre Sant important d'avui

Bisbe italià del segle V que va lluitar enèrgicament, juntament amb Sant Ambròs de Milà, per protegir els seus de l'heretgia dels arrians, que encara persistia a la seva diòcesi.

Primer pla a color de Sant Basià
Sant Basià | Hagiopedia

Beat Marcel Spínola

Bisbe de Còria i Màlaga i arquebisbe de Sevilla, va viure al segle XIX. Va fundar associacions de treballadors per cooperar en el seu desenvolupament social, va combatre en defensa de la veritat i de la justícia.

Primer pla a color del beat Marcelo Spínola
Beat Marcelo Spínola | Archidiócesis de Sevilla

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del divendres 19 de gener

A més de Sant Mario, el Santoral de l'Església Catòlica ens recorda aquests sants i beats: