Primer pla a color de Santa Priscila
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 18 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església catòlica, 18 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral de l'Església catòlica és el conjunt de tots els sants coneguts per les seves tasques, actes o miracles. Els sants són herois de la fe catòlica que van viure en santedat, dedicats a servir Déu i a difondre el missatge de salvació.

Avui el Santoral recorda especialment una santa que a l'edat de 13 anys va defensar davant d'un jutge romà la seva fe en Crist.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 18 de gener

Entre tots els sants que avui es veneren al Santoral, el més destacat és Santa Priscil·la. La data exacta del seu naixement és desconeguda, es creu que va néixer en una família noble de Roma sota el regnat de l'Emperador Claudi.

Als 13 anys li van proposar que renunciés a la fe religiosa per convertir-se a través d'un ritual de sacrifici. Tot i això, la jove, ferma en les seves conviccions, va rebutjar aquesta proposta: "Jo només soc de Jesucrist", va contestar.

Una resposta que va ser considerada com a rebel·lia després del que els alts comandaments van ordenar el seu ingrés a la presó fins que decidís convertir-se. El poble va saber llavors l'empresonament d'una nena que només era culpable de defensar fèrriament la seva fe. El jutge es va veure ficat en un compromís, doncs, en cas de sentenciar-la a mort, veuria com els ciutadans es posaven en contra.

Finalment, malgrat la insistència de molts veïns perquè la jove salvés la seva vida abandonant la fe catòlica, ella va resistir fins al final. Van fer fora la jove als lleons i aquests no la van tocar, la van penjar per sobre d'una foguera i no es va cremar. La van portar als afores de Roma, a la Via Ostia, on va ser decapitada.

Priscil·la és un nom femení que procedeix del llatí i el significat del qual és 'venerable'. A Espanya, al llarg del dia d'avui, unes 2000 dones podrien rebre les felicitacions d'amics i familiars amb motiu del seu sant.

Santa Margarida d'Hongria, una altra Santa important d'avui

Religiosa que va viure al segle XIII. Filla del rei d'Hongria, Bela IV, va ser promesa pels seus progenitors a Déu en vot per alliberar la pàtria dels tàrtars. Sent encara una nena va entrar al monestir de monges de l'Ordre de Predicadors, allí es va consagrar totalment a Déu, dedicada a imitar generosament Crist crucificat.

Primer pla a color de Santa Margarida d'Hongria
Santa Margarida d'Hongria | ACI Prensa

Beata Beatriu II d'Est

Religiosa que va viure al segle XVIII. Després de la mort del seu marit va renunciar a les obligacions seculars i es va consagrar a Déu sota la Regla de sant Benet, al monestir que ella mateixa havia fundat. Es deia que de la tomba de marbre on descansaven les seves relíquies brollava un oli que obrava curacions sorprenents.

Primer pla a color de Beata Beatriz II d'Est
Beata Beatriu II d'Est | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dijous 18 de gener

A més, l'Església catòlica commemora avui, mitjançant el Santoral, la celebració d'aquests sants que indiquem a continuació: