Pintura d'un rei medieval amb armadura i corona, sostenint una destral i amb una bandera onejant al fons.
SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 30 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest diumenge, 30 de juny de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda un monarca piadós, just i caritatiu

El Santoral de l'Església Catòlica recorda aquest diumenge un sant que va ser monarca de vida exemplar, rigorós contra tota injustícia, pacient i fervorós. Un model de com es pot practicar la virtut heroica al tron.

Qui va ser Sant Ladislau, el Sant més important del diumenge, 30 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Ladislau que va néixer a Cracòvia, Polònia, l'any 1040. Va passar la seva infantesa i joventut en un ambient carregat d'intrigues polítiques i dinàstiques. El 1077 Ladislau va ser nomenat rei d'Hongria.

A continuació van ser negats els seus drets reals pel seu germanastre Salomó. Aquest va prendre les armes contra ell, però va ser derrotat al camp de batalla pel sobirà hongarès.

La seva pietat tan fervorosa s'expressava en el zel per la fe, en el compliment dels seus deures religiosos, la seva estricta moral i l'austeritat de la seva vida. Es va desposseir de tota ambició personal, i només acceptava la dignitat que li havien carregat sobre l'esquena.

Va haver de suportar nombroses invocacions per part de tribus bàrbares a qui va vèncer triomfalment. A més va lliurar tots els seus esforços perquè ells coneguessin el cristianisme. Va morir a Bohèmia, a principis de l'any 1095 a l'edat de 55 anys.

Ladislau és un nom propi masculí d'origen hongarès el significat del qual és 'el que governa amb glòria'. Actualment a Espanya hi ha 33 homes anomenats Ladislau que celebren aquest sant.

Sants Protomàrtirs de l'Església Romana

Sants Protomàrtirs de l'Església Romana van ser màrtirs acusats d'haver incendiat l'Urbs i que, per ordre de l'emperador Neró, van ser assassinats. Deixebles dels Apòstols, tots van morir durant la primera persecució de la història organitzada contra l'Església Catòlica a la segona meitat del segle I.

Una escena de l'antiga Roma amb una multitud de persones vestides amb túniques i guarniments, reunides al voltant d'una estructura monumental decorada amb estàtues i elements arquitectònics clàssics.

Beat Jenaro Maria Sarnelli

El beat Jenaro Maria Sarnelli va ser un sacerdot italià que va viure al segle XVIII. Va dedicar la vida a la predicació de la Paraula de Déu als més necessitats d'ajuda espiritual. Escriptor prodigiós, va publicar més de 30 llibres sobre temes variats: estudis sociojurídics, qüestions morals i mística, entre d'altres.

Retrat d'un home amb cabells curts i foscos, vestint una camisa blanca amb coll alt i una túnica negra.

Altres Sants: el Santoral complet del diumenge 30 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica ens recorda a més la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Teobaldo de Provins
  • Sant Bertrand de Le Mans
  • Sant Marcial de Llemotges
  • Sant Vicent Do Yen
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: