Dos homes amb barba, un amb mantell groc i l'altre amb mantell vermell, en una pintura clàssica.
SOCIETAT

Santoral d'avui, dissabte, 29 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dissabte, 29 de juny del 2024, l'Església Catòlica commemora el martiri a Roma de dos apòstols

Aquest dissabte el Santoral de l'Església Catòlica recorda els apòstols Sant Pau i Sant Pere. Dos pilars fonamentals del catolicisme: un va escriure un Evangeli i l'altre va ser el primer papa.

Qui van ser Sant Pere i Sant Pau, els Sants més importants del dissabte, 29 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica celebra avui la solemnitat conjunta de Sant Pere i Sant Pau. Es tracta d'una celebració religiosa per als cristians catòlics i ortodoxos que coincideix amb l'aniversari de la mort o el trasllat de les relíquies dels apòstols esmentats.

Pere, l'amic apassionat de Jesús, és l'home elegit per Crist per ser “la roca” de l'Església: “Tu ets Pere i sobre aquesta pedra edificaré la meva Església” (Mt 16,16). Ell va acceptar humilment la seva missió fins a la seva mort com a màrtir.

És considerat el primer papa i un dels deixebles més fidels de Jesús. A ell i als seus successors va deixar-li encarregada la tasca de ser el fonament visible de l'Església.

El martiri de Sant Pere és, potser, un dels episodis més coneguts. Va ser crucificat, però ell no es considerava digne de morir de la mateixa manera que el Senyor. Per això ho va fer amb el cap mirant avall.

Pau, que primer fou perseguidor de cristians, després esdevingué Apòstol dels gentils. És un model evangelitzador per a tots els catòlics. Després de trobar-se amb Jesús pel camí, es va lliurar sense condicions a la causa de l'Evangeli.

Els escrits de Sant Pau van adaptar el missatge de Jesús a la cultura hel·lenística imperant al món mediterrani. Els seus textos suposen una de les primeres interpretacions del missatge de Jesús. A ell se li atribueixen més de la meitat dels llibres del Nou Testament.

Pere és un nom masculí d'origen llatí i vol dir 'pedra'. Actualment, 14.424 homes a Espanya reben aquest nom.

Pau també és un nom masculí d'arrel llatina, el seu significat és 'petit' o 'home d'humilitat'. Actualment, 34.249 homes a Espanya i 281 dones reben el nom de Pau.

Santa Emma de Gurk

Santa Emma de Gurk va ser una santa vídua d'origen austríac que va viure al segle X. Després de morir el seu marit i els seus fills es va consagrar enterament a la caritat. Totes les seves possessions les va donar al bisbat de Salzburg i va construir diversos monestirs i hospicis.

Retrat d´una dona amb tocat blanc i vestit fosc amb detalls daurats.

Beat José Gregorio Hernández Cisneros

El beat José Gregorio Hernández Cisneros va ser un metge veneçolà de profunda vida religiosa que va viure entre els segles XIX i XX. Va unir la seva professió a l'exercici quotidià de la seva fe en benefici dels germans. Una dedicació que li va valer l'apel·latiu afectuós del "metge dels pobres".

Retrat d´un home amb bigoti vestit amb bata blanca i corbata negra amb fons d´una casa i un microscopi.

Altres Sants: el Santoral complet del dissabte 29 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica recorda també la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Siro
  • Sant Casio
  • Santa Maria Du Tianshi
  • Beat Francisco Mottola
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: