Imatge de Sant Valeri d'Astorga a color amb un llibre a les mans

SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 25 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest diumenge 25 de febrer del 2024 el Santoral de l'Església catòlica recorda un cenobita, escriptor i ermità del segle VII

Aquest diumenge l'Església catòlica recorda un Sant que va destacar per les seves virtuts heroiques i la seva paciència invicta en l'adversitat.

Qui és Sant Valeri d'Astorga, el Sant més important d'aquest diumenge 25 de febrer?

El Santoral aquest dia recorda especialment Sant Valeri d'Astorga que va néixer al municipi lleonès d'Astorga al segle VII. Si bé va intentar entrar al monestir que va fundar Sant Fructuós a Compluto, per raons que es desconeixen no ho va aconseguir.

Després del seu fallit intent Sant Valeri va iniciar una vida ermitanya dedicada a la pregària i a la penitència, una mica poc comú a l'època. El seu retir va despertar la curiositat dels habitants de la comarca del Bierzo. Desitjosos d'escoltar els seus ensenyaments, acudien sovint a visitar-lo a l'ermita on es trobava.

Des d'allà, amb intenció d'acabar amb la cobdícia, ja que li agradaven molt les donacions que els seus seguidors li feien, es dirigeix a un oratori construït pels seus fidels. Aquests van voler reallotjar-lo després d'haver-lo trobat a faltar. D'allà, també és expulsat per posar un clergue al seu lloc.

Sant Valeri acaba a Astorga, amb el bisbe Isidoro que va reclamar la seva companyia per anar al concili de Toledo. No obstant això, no van arribar a causa de la mort del prelat.

Va morir a la fi del segle VII. Les seves relíquies es van conservar a l'Altar Major de l'Església del monestir de Sant Pere de les Muntanyes, prop de Ponferrada.

Valerio és un nom masculí d'origen llatí el significat del qual és 'robust' o 'fort'. A Espanya hi ha actualment uns 1.000 homes que aquest dia podrien celebrar el seu sant a Espanya gràcies a Sant Valeri d'Astorga.

Sant Nèstor de Magido

Sant Nèstor de Magido bisbe de Magido i màrtir que va viure al segle III. En la persecució sota l'emperador Decio va ser condemnat pel prefecte de la província a morir en una creu de manera que patís la pena del Crucificat a qui confessava.

Imatge del Sant, Néstor de Magido en un quadre
Sant Nèstor de Magido | Wikipedia

Santa Walburga

Santa Walburga abadessa del segle VIII a qui sant Bonifaci, i els germans d'ella, sants Willibaldo i Winebaldo, van convèncer perquè anés a Germània. Allí va regir aquell monestir de doble comunitat de monges i monjos.

Primer pla de Santa Walburga a color
Santa Walburga | Wikipedia

Altres Sants: el Santoral complet del diumenge 25 de febrer

A més de Sant Valeri d'Astorga, el Santoral ens recorda la celebració d'aquests altres Sants i beats:

  • Sant Aldetrudis
  • Beat Avertano
  • Beat Roberto d'Arbrisel
  • Beat Sebastià Aparicio