Primer pla a color de Sant Pancraç
SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 12 de maig del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest diumenge, 12 de maig del 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda el sant de la pobresa i de la fortuna

El Santoral de l'Església Catòlica recorda aquest diumenge Sant Pancraç, un dels màrtirs dels primers temps del cristianisme.

Qui va ser Sant Pancraç, el Sant més important de diumenge, 12 de maig?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Pancraç que va néixer l'any 289 a Frígia, Àsia Menor, al bell mig d'una família pagana adinerada. Després de quedar orfe va emigrar al costat del seu oncle cap a Roma, on es va establir al mont Cel·li.

Allí va coincidir amb el papa Corneli qui aconsegueix que es converteixi al cristianisme. Pancraç es va presentar davant l'emperador Dioclecià i li va mostrar la seva fe com a cristià. Aquest, com que no va aconseguir que hi renegués, va manar decapitar-lo.

Va ser martiritzat a la coneguda via Aurèlia. Un lloc on una dona anomenada Octavil·la va recollir el seu cadàver i el va enterrar en un cementiri de la zona.

Més endavant en aquell lloc s'edificaria la Basílica de Sant Pancraç. Al segle IV les seves relíquies són difoses i es converteix en un dels màrtirs més venerats per la fe cristiana.

Sant Pancraç és considerat com el sant dels afligits per la pobresa, de la fortuna i dels jocs d'atzar. Era habitual que la seva imatge es veiés als negocis juntament amb un gerro amb una branca de julivert.

Pancraç, Pancracio en castellà, és un nom masculí d'origen grec, el significat del qual és 'el que ho sosté tot'. Actualment, hi ha a Espanya uns 80 homes que celebren el seu sant gràcies a Sant Pancraç de Roma.

Sant Epifani de Salamina

Sant Epifani de Salamina va ser un bisbe xipriota que va viure al segle IV. Va sobresortir pel seu ampli coneixement de les ciències sagrades. Va ser també admirable per la seva santedat de vida, per la seva defensa gelosa de la fe catòlica i per la seva generositat amb els pobres.

Primer pla a color de Sant Epifani de Salamina

Beata Imelda Lambertini

La beata Imelda Lambertini va ser una jove religiosa d'origen italià que va viure al segle XIV. Des de molt petita va ser acceptada com a monja a l'Ordre de Predicadors. Va morir amb 11 anys, segons la tradició, en un èxtasi durant la primera comunió.

Primer pla a color de la beata Imelda Lambertini

Altres Sants: el Santoral complet del diumenge 12 de maig

El Santoral de l'Església Catòlica ens recorda a més la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Ciril de Mesia i companys màrtirs
  • Santa Domitil·la de Roma
  • Sant Felip d'Agira
  • Sant Germà de Constantinoble
  • Sant Modoald de Trèveris
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: