Primer pla a color de La nostra Senyora de Loreto
SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 10 de desembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

No us perdeu tots els sants que l'Església Catòlica recorda avui, 10 de desembre, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és la llista dels sants la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica en cadascun dels dies de l'any. Persones que es van fer conegudes pels seus fets, miracles o forma de vida.

El santoral destaca avui la celebració d'una advocació mariana l'origen de la qual es remunta al segle XIII.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest diumenge 10 de desembre

El sant més rellevant del dia d'avui és la Mare de Déu de Loreto. Es tracta d'un títol reconegut a la Mare de Déu perquè, segons la història, la casa on Maria va viure amb Jesús i Josep, a Natzaret, va ser traslladada el 1291 fins a Dalmàcia. Un viatge que va ser realitzat per àngels que van portar la casa travessant el Mar Mediterrani i el Mar Adriàtic.

Quan van arribar a terra croata, els habitants van quedar sorpresos davant d'una travessia que semblava obra d'un miracle. No obstant això, en observar l'aparició de la Mare de Déu davant dels seus ulls, els seus dubtes es van aclarir.

Després de passar tres anys a Dalmàcia, la Santa Casa es va traslladar de nou, aquesta vegada cap a Itàlia. Els veïns de la zona van aixecar un altar al bell mig d'un bosc de llorers. Aquest és el motiu pel qual es va atribuir el nom de la Verge de Loreto, Lauretum en llatí.

Aquí va passar un període de temps molt menor fins a tornar a ser desplaçada a un altre lloc pels assalts de bandits contra els pelegrins que acudien a l'altar per resar.

Aleshores, els àngels van tornar a transportar la Casa fins al turó propietat dels Comtes Stéfano i Simeón Raineld. Així i tot aquest nou destí tampoc no va poder ser durador a causa de disputes familiars per decidir qui es convertiria en el propietari de la propietat.

La Santa Casa va trobar el seu lloc definitiu en una muntanya propera a via principal que portava al municipi italià de Recanati. Lloc on es va aixecar un Santuari al segle XIV i on acudeixen nombrosos pelegrins a retre homenatge.

Loreto és un nom femení que ve del llatí lauretum significa poblat de llorers. Actualment, són aproximadament 4000 les dones que celebren avui el seu sant gràcies a la Mare de Déu de Loreto.

Sant Edmundo Gennings, un altre Sant important d'avui

Prevere anglès del segle XVI que va viure la cruel persecució durant el regnat d'Isabel I. Va ser condemnat a la pena capital per ser sacerdot. Va morir penjat i martiritzat fins a la mort.

Primer pla a color de Sant Edmundo Gennings
Sant Edmundo Gennings | Hagiopedia

Santa Eulàlia de Mèrida

Santa cristiana que va patir el martiri a la ciutat d'Augusta Emèrita, actual Mèrida, sota les persecucions de l'Emperador Dioclecià.

Primer pla a color de Santa Eulàlia de Mèrida
Santa Eulàlia de Mèrida | Primeros Cristianos

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del diumenge 10 de desembre

El Santoral ens recorda que avui també es recorden aquests altres sants i beats: