Primer pla a color de Sant Modesto de Tréveris

SOCIETAT

Santoral d'avui, dissabte 24 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dissabte 24 de febrer del 2024 el Santoral de l'Església Catòlica recorda un dels Patriarques de Jerusalem

Aquest dissabte l'Església Catòlica recorda un Sant que va destacar per restaurar els temples dels Llocs Sants a Jerusalem, després de la terrible destrossa que van haver realitzat els perses.

Qui és Sant Modest, el Sant més important d'aquest dissabte 24 de febrer?

El Santoral aquest dia recorda especialment a San Modest. L'any 600 el rei persa Cosroes, enemic de la religió catòlica, va envair Terra Santa a Palestina. Ajudat pels jueus i samaritans va anar destruint tot allò catòlic: temples, cases religioses, altars, etc.

Va manar matar milers de cristians a Jerusalem, a uns altres els va vendre com a esclaus i, a molts els va bandejar sense pietat. Sant Modest, superior d'un dels convents de Terra Santa, va ser cridat per Déu per reconstruir els temples.

Heràclit, nou governant, va allunyar els perses de la ciutat, situació que el sant va aprofitar per començar el projecte de reconstrucció. El primer va ser el temple del Sant Sepulcre, després el de Getsemaní o l'Hort de les Oliveres i la Casa de l'Últim Sopar.

L'arquebisbe Zacaries va morir al desterrament, i l'emperador Heràclit va nomenar com a successor d'aquest San Modesto. Convertit en patriarca de Jerusalem, Sant Modesto va continuar incansable la seva tasca de reconstruir temples.

Va morir l'any 486 quan portava un valuós carregament d'ajuda per a la restauració dels llocs sants. Va resultar enverinat per uns perversos que buscaven robar-li els tresors que portava.

El nom de Modesto procedeix del llatí i el seu significat és 'senzill i humil'. A Espanya avui uns 7.775 homes podrien celebrar aquest dia el seu sant gràcies a Sant Modesto.

Sant Etelbert de Kent

Sant Etelbert de Kent, rei de Kent, va viure al segle VII i va ser el primer dels prínceps dels angles convertit al cristianisme per Sant Agustí. Va destacar per la noblesa de la seva conversió. Amb la seva actitud de no imposar la fe als seus súbdits, malgrat el zel per propagar-la, va afavorir enormement l'obra dels missioners.

Imatge d'escultura de Sant Etelbert de Kent
Sant Etelbert de Kent | Wikipedia

Sant Sergi de Capadòcia

Sant Sergi de Capadòcia va ser un Magistrat romà que va viure al segle IV dedicat a les seves tasques burocràtiques. Com a vell es va convertir al cristianisme per portar una vida d'eremita. Va morir màrtir durant la persecució de Dioclecià.

Primer pla a color de Sant Sergi de Capadòcia
Sant Sergi de Capadòcia | COPE

Altres Sants: el Santoral complet del dissabte 24 de febrer

A més de sant modest, el Santoral ens recorda la celebració d'aquests altres Sants i beats:

  • Sant Eveci
  • Sant Pere Palatí
  • Beata Josefa Naval Girbés
  • Beat Contancio de Fabriano Servioli
  • Beat Marcs de Marconi
  • Beat Tomàs Maria Fusco