Santa Bibiana escultura
SOCIETAT

Santoral d'avui, dissabte 2 de desembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 2 de desembre, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és el conjunt de les persones venerades per l'Església catòlica com a sants o beats cadascun dels dies de l'any. D'acord amb la tradició catòlica, tots tenen una data en concret que commemora la seva obra i gràcia.

Avui en especial recordem una santa que a més és la patrona dels que pateixen epilèpsia i dolors greus.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dissabte 2 de desembre

El dia d'avui l'Església Catòlica commemora Santa Bibiana, que va néixer al voltant de l'any 347 al si d'una família cristiana. Els seus pares van ser Flaviano, prefecte de Roma, i Dafrosa, una dona pertanyent a la noblesa romana. Bibiana va tenir a més una germana anomenada Demetria.

L'emperador Constantí va proclamar la llibertat religiosa als cristians mitjançant l'Edicte de Milà l'any 313. Tanmateix, anys després, amb l'Emperador Julià l'Apòstata, va tornar a venir la persecució, i Flaviano, fervent cristià, va ser deposat del seu càrrec.

En el seu lloc va ser nomenat Aproniano, un pagà proper al nou emperador que va enviar a l'exili el pare de Bibiana per enveja i va provocar la seva mort l'any 361.

Mort Flavià, Dafrosa i les seves filles es van desfer dels seus béns i es van retirar a viure a la clandestinitat, en oració constant. Sabien que eren mals temps i havien d'estar preparades per suportar la persecució.

Tot i l'esforç per romandre oculta, mare i filles van ser localitzades i obligades sense èxit a renegar de la seva fe en Crist. Per aquest motiu, Aproniano va manar primer que executessin Dafrosa. Aleshores, Aproniano va intentar forçar l'apostasia de Bibiana i de Demetria, tancant-les en una cel·la i retirant-los l'aliment.

Demetria va morir de gana abans que poguessin sotmetre-la a més crueltats. Bibiana es va enfrontar al prefecte qui, per debilitar la seva voluntat, no la va matar en aquell moment, sinó que la va confiar a una alcaueta anomenada Rufina. Bibiana no va sucumbir a les temptacions de la vida mundana i es va mantenir fidel a les creences.

Finalment, el governador va ordenar lligar Bibiana a una columna per després flagel·lar-la. El seu cos va ser llançat als gossos, però aquests no ho van tocar. Finalment, va ser enterrada amb els seus pares i la seva germana.

A Espanya, avui, aproximadament 3000 dones anomenades Bibiana seran felicitades amb motiu del seu sant.

Sant Constantí abat

Antic rei d'Escòcia, qui durant la seva joventut va ser un personatge escandalós, faldiller i amb múltiples amors. No obstant això, va decidir canviar de rumb a la seva vida, lliurant-se a Déu com a forma de redempció.

Primer plànol de Sant Constantí abat
Sant Constantí abat | COPE

Sant Habacuc

Profeta del segle VII, el qual, davant la iniquitat i la violència dels homes, va anunciar el judici de Déu, però també la seva misericòrdia, dient: "El just viurà per la seva fe".

Primer pla de Sant Habacuc a color
Sant Habacuc | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dissabte 2 de desembre

El Santoral, a més de Santa Bibiana, commemora també avui aquests altres sants i beats: