Retrat de Sant Josep Pignatelli

Santoral d'avui, dimarts 14 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Coneix els noms dels sants que se celebren durant la jornada del dia 14 de novembre

El Santoral és una ressenya diària dels sants guardats a la memòria de l'Església. Els sants són els herois de la fe catòlica, van viure les seves vides en santedat, dedicats a servir Déu i difondre el missatge de salvació.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimarts 14 de novembre

De tots els sants que avui recorda l´Església catòlica el més destacat és sant Josep Pignatelli. Tot i que d'origen italià, el sant va néixer a Saragossa l'any 1737. Molt aviat va començar la seva formació com a jesuïta i es va dedicar a ensenyar catecisme a nens i presos.

El 1767 el rei Carles III va ordenar l'expulsió dels jesuïtes d'Espanya malgrat ser una de les comunitats nombroses del país. Tot i això, aquesta imposició va ser més flexible amb la família Pignatelli.

En pertànyer a una classe social d'estatus més elevat, va tenir l'opció de deslliurar-se d'abandonar el país a canvi de sortir de la Companyia de Jesús. Sant Josep, però, va rebutjar l'oferta i va preferir el desterrament a l'illa de Còrsega. Tot i això, els francesos van envair l'illa, i també va ser expulsat del lloc.

El 1774 el papa Climent XIV per petició dels reis espanyols va emetre un decret suprimint la Companyia de Jesús. Com a resultat del decret uns 23.000 jesuïtes van ser obligats a abandonar els seus respectius convents i monestirs. Sant Josep Pignatelli juntament amb els seus companys van obeir humilment i durant les dues dècades següents van suportar patiments i humiliacions.

Més endavant el sant, amb permís del papa Pius VI, es va afiliar als jesuïtes que eren a Rússia. Amb ajuda d'aquests va començar a organitzar els jesuïtes a Itàlia, va aconseguir vocacions i va enviar novicis a Rússia per a la seva formació i preparació. Així la comunitat renaixia una altra vegada, encara que lentament i en secret.

El sant pregava sense descans per obtenir que la seva Comunitat ressorgís, i el 1804 va veure com al regne de Nàpols era restablida la congregació. Poc després va aconseguir reposar convents jesuïtes a Roma, a Palerm, a Orvieto i a Sardenya.

Va morir sant Josep Pignatelli el 1811. Tres anys després, lliure del desterrament de Napoleó, el papa Pius XI va tornar a Roma i va decretar instituïda la Companyia de Jesús al món.

Sant Dubrici de Bardsey, un altre Sant important d'avui

Abad i bisbe del segle VI. Va ser un dels més grans sants de Gal·les, a qui usualment se'l representa portant dos bàculs, que signifiquen la seva jurisdicció sobre les seus de Llandaff i de Carlión.

Muntatge amb cel i creu i retrat de Sant Dubrici de Bardsey
Sant Dubrici de Bardsey | Vidas Santas, Rattanakun

Sant Esteve Teodor Cuénot

Sant Esteve Teodor Cuénot és un altre dels Sants que se celebren avui. Després de 25 anys de treballs apostòlics, durant la feroç persecució sota l'emperador Tu Duc va ser llançat a una quadra d'elefants. Va morir esgotat de sofriments.

Muntatge amb església de fons i Sant Esteve Teodoro Cuénot
Sant Esteve Teodor Cuénot | Getty Images Signature, Vidas Santas

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 14 de novembre

El Santoral a més recorda la festa d'altres sants que tot seguit detallem: