Primer pla a color de Sant Pere Nolasc amb un àngel
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 29 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que l'Església Catòlica celebra aquest 29 de gener mitjançant el seu Santoral

El santoral és el conjunt de les persones venerades a l'Església Catòlica com a sants o beats en una data del calendari determinada. Tot seguit, assenyalem els més destacats corresponents a la jornada d'avui.

Avui recordem un sant que és el fundador de l'Orde de la Benaurada Verge Maria de la Mercè per a la redempció de captius.

Quin sant és avui: el més important d'aquest dilluns 29 de gener

Sant Pere Nolasc és el més rellevant de tots els sants que avui celebra l'Església Catòlica. Va néixer a Barcelona l'any 1189. A l'edat de 15 anys va quedar orfe de pare, aleshores renuncia a l'herència que li correspon i ho reparteix tot entre els necessitats.

Anys després va peregrinar fins a Montserrat. Davant la Mare de Déu té una revelació, s'adona de les coses mundanes del món terrenal, que tot és passatger. Aleshores decideix dedicar la seva vida a Déu en entendre que la vida eterna és el més rellevant.

Aleshores a Espanya era temps de guerra entre cristians i musulmans. Els cristians que eren capturats es convertien en esclaus.

La tradició explica que la Verge Maria es va aparèixer a Pere i al rei Jaume I d'Aragó. Els va dir que fundessin una ordre per redimir els captius. Així sorgeix la Benaurada Ordre de la Mercè, a la qual Pere es dedicaria en cos i ànima.

Pere va morir, a l'edat de 77 anys, el 1258. Va ser canonitzat pel papa Urbà VII el 1628.

Pere o Pedro és un nom masculí d'origen llatí, el significat del qual és 'pedra'. Avui uns 215.581 homes celebren el seu sant gràcies a Sant Pere Nolasc.

Sant Constanç de Perusa, un altre sant important d'avui

És venerat com a primer bisbe de Perusa. Va resultar martiritzat al segle II sota el mandat de Marc Aureli. Al llarg del temps hi ha hagut diverses hagiografies que descriuen Constanç com un home de gran fe i d'ànim generós.

Primer pla a color de Sant Constanç de Perusa
Sant Constanç de Perusa | Brújula Cotidiana

Sant Juventí i Sant Maximí

Tots dos eren oficials de la guàrdia d'infanteria de Julià l'Apòstata. Durant la campanya d'aquell emperador contra els perses, tots dos van fer algunes reflexions sobre les lleis impies dictades contra els cristians. Després de manifestar que estaven disposats a morir, van ser executats sota l'acusació d'alta traïció, ja que Julià no els volia convertir en màrtirs.

Martiri de Sant Juventí i sant Maximí a color
Sant Juventí i Sant Maximí | Wikipedia

Altres sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 29 de gener

El Santoral, a més de Sant Pere Nolasc, commemora també avui aquests altres sants i beats: