Imatge a color del martiri de Santa Eulàlia de Barcelona

SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 12 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que l'Església catòlica celebra aquest 12 de febrer en el seu Santoral

El santoral és el conjunt de les persones venerades a l'Església catòlica com a sants o beats en una data del calendari determinada. A continuació, assenyalem els més destacats corresponents al dia 12 de febrer. En aquest dia recordem una santa que és considerada la patrona de les parteres, els viatgers i protectora contra la disenteria i la infelicitat.

Quin sant és el més important aquest dilluns, 12 de febrer?

La més rellevant de tots els sants que l'Església catòlica celebra aquest dilluns és santa Eulàlia de Barcelona. Segons la tradició, Santa Eulàlia va ser una nena que va viure entre els segles III i IV en una propietat ubicada als afores de l'actual citada ciutat catalana.

La seva família, pertanyent a l'aristocràcia, gaudia d'una bona posició socioeconòmica. No obstant això, aquesta vida acomodada es va veure truncada quan l'emperador Dioclecià va començar una gran persecució religiosa. Els cristians ja no podrien rendir culte al seu Déu i es veien obligats a venerar les divinitats paganes.

Santa Eulàlia no estava disposada a acceptar la repressió imposada contra la seva voluntat. Confiada en la seva eloqüència, es va presentar davant el governador Publi Dacià per convèncer-lo que reconsiderés el càstig als dissidents.

El governador, però, no es va prendre de bona gana aquest gest audaç. La jove havia incorregut en un delicte de rebel·lió contra les ordres imperials. Quan amb prou feines tenia 13 anys, pagaria el seu atreviment amb la mateixa xifra de tortures.

La van assotar pels carrers, la van forçar a caminar sobre les brases i van arrencar la pell amb garfis. L'adolescent, lluny d'enfonsar-se, sentia consol en la pregària i veia com Déu intervenia a favor seu.

Quan la van voler cremar viva, el foc es va dirigir contra els funcionaris de l'Imperi. Finalment, Eulàlia va acabar a la creu, on va morir. Aleshores va començar una forta nevada i el seu cabell va créixer, quedant el seu cos a lluny de mirades poc respectuoses.

Eulàlia és un nom femení d'origen grec que significa "eloqüent". Unes 13.065 dones celebren el 12 de febrer el seu sant a Espanya.

Sant Saturní i companys màrtirs d'Abitínia, altres sants importants d'aquest dia

En aquesta data es recorda els sants màrtirs que van ser perseguits sota el mandat de l'emperador Dioclecià. Sant Saturní i els seus companys es van reunir per celebrar l'eucaristia dominical en contra del que estableix l'autoritat. Per aquest motiu van resultar capturats i conduïts a Cartago, on van vessar la seva sang després de confessar la seva fe cristiana.

Imatge a color del martiri de Sant Saturní i companys màrtirs d'Abitínia
Sant Saturní i companys màrtirs d'Abitínia | Primeros Cristianos

Beata Humbelina

Religiosa d'origen francès que va viure al segle XII. Abans de dedicar la seva vida a Déu va contreure matrimoni amb Guido de Mercy i es va envoltar de luxes. Gràcies al seu germà, Sant Bernat, va deixar enrere la vida mundana que duia i amb el consentiment del seu marit va abraçar la vida monàstica.

Imatge a color de la beata Humbelina
Beata Humbelina | Aleteia

Altres sants: el Santoral complet del dilluns 12 de febrer

El Santoral, a més de santa Eulàlia de Barcelona, commemora també aquests altres sants i beats: