Santa Maria amb el nen als braços a color
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 1 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que l'Església Catòlica celebra aquest 1 de gener, mitjançant el seu Santoral

El santoral és el conjunt de les persones venerades a l'Església Catòlica com a sants o beats en una data del calendari determinada. Tot seguit, assenyalem els més destacats corresponents a la jornada d'avui.

Al llarg del dia d'avui celebrem la festivitat més important en honor de Maria, la primera festa Mariana de l'Església Occidental.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dilluns 1 de gener

Avui, el primer dia de l'any, l'Església Catòlica commemora Santa Maria. El primer dia de l'any el santoral catòlic rendeix tribut a la Mare de Déu.

La Solemnitat de Santa Maria, mare de Déu, fa al·lusió al dogma de la maternitat divina de Maria. Va ser instaurat en el Concili d'Efes, un decret que certificava a la Verge com a mare del Senyor.

Es tracta de la commemoració mariana més important de totes les dedicades a Maria. Posa en valor tots els dons de la Mare de Déu que van contribuir que fos mare i il·luminés el Messies. La seva celebració té el seu origen a la Roma del segle VI, quan es creu que es va començar a celebrar aquest dia en honor a la mare de Déu.

És la festa mariana més antiga que es coneix. Amb la seva festivitat l'Església Catòlica s'encomana des del primer dia de l'any a les cures maternals de Maria, Mare de Déu. La Verge, a més de concebre, donar a llum i criar el Salvador, també protegeix tots els seus fills en Crist, els assisteix i acompanya durant el seu pelegrinar en aquest món.

Maria és un nom femení d'origen hebreu, el seu significat és eminent o excelsa. La seva festivitat se celebra a l'Església catòlica i a totes les Esglésies en comunió amb ella.

Emmanuel, el nom del Messies, un altre Sant important d'avui

Emmanuel és el nom profètic de Jesús amb què el profeta Isaïes li va anunciar i que faria referència al transcendental que seria el naixement del Messies. Significa "Déu és entre nosaltres". Es tracta d'una altra manera de dirigir-se a Jesús per ressaltar-ne la magnanimitat.

Primer pla a color d'Emmanuel, el Messies
Emmanuel, el Messies | Boletín Salesiano

Sant Odiló de Cluny

Abat de Cluny que va viure al segle XI, molt sever amb si mateix, va ser misericordiós amb els altres. Va establir treves entre els qui estaven en lluita, i en temps de gana va ajudar els necessitats amb totes les seves forces. Va establir als seus monestirs la Commemoració de tots els fidels difunts, fixant-la per a l'endemà a la solemnitat de Tots Sants.

Primer pla a color de sant Odiló de Cluny
Sant Odiló de Cluny | Clarin

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 1 de gener

El Santoral, a més de santa Maria, commemora també avui aquests altres sants i beats: