Primer pla a color de Sant Jerònim Emiliani

SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 8 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels Sants que l'Església catòlica recorda avui, 8 de febrer, mitjançant el Santoral

L'Església catòlica indica cada dia a través del Santoral els Sants coneguts per la feina de casa o pels miracles. És un compendi que reuneix els noms dels sants i els beats que l'Església celebra oficialment en dies concrets al llarg de l'any.

L'Església recorda avui sant Jeroni Emiliani, patró dels orfes i de la joventut abandonada.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 8 de febrer

D'entre tots els Sants que avui es veneren, sant Jeroni Emiliani és el més destacat. Nascut a Venècia el 1486, va quedar orfe de pare a una edat primerenca i va ser educat en la fe cristiana gràcies a la seva mare.

Tot i la seva formació religiosa, el Sant es va dedicar a la carrera militar. Es va allistar a l'exèrcit i es va convertir en un soldat més que salvaguardava el benestar de la Sereníssima República de Venècia. Poc després va ser enviat a custodiar el Castelnuovo di Quero, un dels punts clau del sistema de defensa del municipi de Quero.

A la torre del castell sant Jeroni va impulsar la construcció d'un oratori en honor a batejar el lloc amb el nom de La Fratina. En tornar a la seva localitat natal, Emiliani va repartir tot el patrimoni entre aquells que tenien menys recursos. Al costat de diversos companys, funda l'Ordre dels Clergues Regulars de Somasca.

Una congregació els fins de la qual són la cura dels orfes, la instrucció de la joventut i la direcció de seminaris menors. Sant Jeroni Emiliani va introduir la pràctica d'ensenyar el catecisme a base de preguntes i respostes.

Els pagesos dels voltants de Somasca, per qui va treballar incansablement, afirmaven que el sant tenia el do de curar els malalts. També sant Jeroni compartia amb els pagesos les feines del camp i aprofitava l'ocasió per parlar-los de Déu.

El 1537 sant Jeroni Emiliani va contreure una malaltia que va acabar amb la seva vida.

Logo de TelegramNOVEDAD TELEGRAM: Recibe GRATIS el Santoral Diario en tu móvil ¡Entérate por Telegram de qué Santo es cada día!

Jerónimo és un nom masculí d'origen grec que significa "nom sagrat". Avui, a Espanya, 12.466 homes celebren el seu sant gràcies a sant Jeroni Emiliani.

Santa Josefina Bakhita, una altra Santa important d'avui

Dona, nascuda al Sudan el 1869, de nena va ser raptada i venuda a diversos mercats d'esclaus. Quan va aconseguir la llibertat, va abraçar la fe cristiana i va ingressar a l'Institut de Filles de la Caritat, Canosianes. Va passar la resta de la seva vida dedicada a Crist i en ajudar el proïsme.

Primer pla a color de santa Josefina Bakhita
Santa Josefina Bakhita | Santos

Beat Juan Felipe Jeningen

Sacerdot de la Companyia de Jesús nascut a Baviera, Alemanya, el 1642. Encara que el seu desig era partir cap a les Missions motivat per l'exemple de San Francisco Javier, finalment va dur a terme el seu ministeri en zones rurals de la seva regió.

Primer pla a color del beat Juan Felipe Jeningen
Beat Juan Felipe Jeningen | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dijous 8 de febrer

A més de Sant Jeroni Emiliani, l'Església catòlica commemora avui, mitjançant el Santoral, la celebració d'aquests sants que indiquem tot seguit: