Imatge a color de la celebració del Corpus Christi
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 30 de maig del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dijous, 30 de maig del 2024, l'Església Catòlica celebra la festivitat del Corpus Christi

El Santoral de l´Església Catòlica celebra aquest dijous una festa destinada a venerar l'Eucaristia. També coneguda com a festa de la Solemnitat del Cos i la Sang de Crist, en el passat va arribar a denominar-se Corpus Domini.

Què és el Corpus Christi, la celebració més important del dijous, 30 de maig?

El Santoral de l'Església Catòlica honra avui Jesucrist, veritable i realment present substancialment a través del pa i del vi. El dia de Corpus Christi és el dijous que segueix el novè diumenge després de la primera lluna plena de primavera de l'hemisferi nord.

És a dir, el dijous posterior a la solemnitat de la Santíssima Trinitat, que té lloc el diumenge següent a la Pentecosta. Per tant, el Corpus Christi se celebra 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, i cada any cau en una data diferent.

L'origen d'aquesta festa el trobem l'any 1208. Va ser la religiosa Juliana de Lieja qui va proposar la idea d'una festivitat dedicada al Cos de Crist, celebrant la seva presència a l'Eucaristia. Una proposta que es va materialitzar el 1246 a la diòcesi de Lieja, Bèlgica.

Després, l'any 1264, el papa Urbà IV va estendre aquesta celebració a tota l'Església Catòlica, establint oficialment la festivitat del Corpus Christi.

Des del segle XIV, a Espanya i Catalunya aquesta data va guanyar arrelament, incorporant processons i elements de la cultura popular a la seva commemoració. Durant una època, el Corpus Christi va ser inclòs al calendari laboral nacional; aquest dia era festiu a tot Espanya.

Sant Ferran III

Sant Ferran III va ser rei de Castella i de Lleó durant el segle XIII. Prudent governador, va ser protector de les arts i les ciències, i diligent a propagar la Fe. Durant el seu regnat va emprendre la construcció de diverses catedrals, entre elles la de Burgos, i va fundar la Universitat de Salamanca.

Primer pla a color de Sant Ferran III

Santa Joana d'Arc

Santa Joana d'Arc, també coneguda com la Donzella d'Orleans, va ser una jove camperola d'origen francès que va viure al segle XV. És considerada heroïna de França pel seu paper durant la fase final de la Guerra dels Cent Anys.

Primer pla a color de Santa Joana d'Arc amb una bandera a la mà dreta

Altres Sants: el Santoral complet del dijous, 30 de maig

El Santoral també recorda la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Anastasi de Pavia
  • Santa Dimfna
  • Santa Emmelia
  • Sant Gabí de Porto Torres
  • Sant Hubert de Tongres
  • Sant Lluc Kirby
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: