Imatge a color de L'Últim Sopar
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 28 de març del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dijous, 28 de març de 2024, l'Església Catòlica recorda la institució de l'Eucaristia a l'Últim Sopar, el lavatori dels peus i la pregària a l'hort de Getsemaní

Aquest dijous l'Església Catòlica commemora el Lavatori dels Peus i l'Últim Sopar de Jesucrist amb els Apòstols.

Què es fa el Dijous Sant, la celebració més important d'aquest dijous 28 de març?

El Dijous Sant és, dins de la Setmana Santa, el dijous anterior al Diumenge de Pasqua o de Resurrecció. Amb el Dijous Sant s'acaba la Quaresma i s'inicia el Tridu Pasqual. És el període en què es recorda la passió, mort i resurrecció de Jesús. Segons la Bíblia, dos esdeveniments de singular importància van tenir lloc aquest dia: l'Últim Sopar, on s'institueix l'Eucaristia i el Sacerdoci, i el Lavatori de peus.

L'últim sopar és el dinar que, en celebració de la Pasqua jueva, va compartir Jesús amb els deixebles. Hi va instituir l'eucaristia, també anomenada comunió, en què Crist deixa el seu cos i sang transformats en pa i vi.

El Lavatori dels peus del Dijous Sant és el moment en què Jesús, com un acte d'humilitat, renta els peus als seus deixebles. La seva intenció era donar exemple d'amor i de servei als semblants. D'allà se'n desprèn el manament que Jesús va fer als seus deixebles: que havien d'estimar-se i servir-se els uns als altres.

Es recorda a més la pregària de Jesús, que es retira a resar a un lloc on hi ha una enorme roca, a Getsemaní. Aquest dia també va tenir lloc la traïció de Judes i l'arrest de Jesús.

És tradició que el Dijous Sant se celebri la Missa Crismal. És anomenada així per la consagració dels olis que s'usen per als sagraments del baptisme, confirmació o ordenació. Es confecciona amb oli i essències aromàtiques, és l'oli amb què són ungits els nous batejats.

Altres Sants: el Santoral complet del dijous 28 de març

L'Església Catòlica, aquest Dijous Sant, a més recorda aquests sants i beats:

Sant Guntrà

Sant Guntrà va ser rei dels francs i va viure al segle VI. Va distribuir els seus tresors entre les esglésies i els pobres i va promoure la realització de sínodes al seu territori per millorar la formació del clergat. Va donar suport també fundacions de monestirs i esglésies dedicant especial cura als desposseïts i malalts.

Primer pla a color de San Guntrano

Sant Josep Sebastià Pelczar

Sant Josep Sebastià Pelczar va ser bisbe de Przemyśl i va viure entre els segles XIX i XX. Va ser el fundador de la Congregació de les Serves del Sagrat Cor de Jesús. Va ser el seu desig que les Germanes fossin signe i instrument d'aquest amor envers les joves, els malalts i tots els que necessitessin qualsevol ajuda.

Primer pla en blanc i negre de Sant Josep Sebastià Pelczar
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: