Pintura d'un home amb barba i barret de quadres en un fons groc.
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 27 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dijous, 27 de juny de 2024, l'Església Catòlica recorda un eclesiàstic egipci, Patriarca d'Alexandria

El Santoral de l'Església Catòlica recorda aquest dijous un doctor de l'Església que, a causa de la fe, va patir nombroses injúries per part dels arrians. Amb oracions i catequesi va exposar admirablement la doctrina ortodoxa, les Escriptures i els sagrats misteris.

Qui va ser Sant Ciril, el Sant més important de dijous, 27 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica té una menció especial avui per Sant Ciril, que va néixer a Alexandria l'any 370. Nebot del bisbe Teòfil i va acompanyar el seu oncle al Sínode de l'Alzina en que va ser deposat Joan Crisòstom.

Sant Ciril va succeir el seu oncle com a bisbe i patriarca de la seu alexandrina. Molts es van oposar al nomenament, potser pel seu geni dominador.

El seu episcopat es va caracteritzar per la pressió contra jueus, pagans i altres confessions cristianes. També pels seus frecs amb les autoritats imperials i la seva lluita de poder amb el Patriarcat de Constantinoble.

Els textos de les obres donen fe d'un coneixement extens de la Bíblia i dels escriptors eclesiàstics, però també d'autors no cristians de la seva època. Durant un temps es va retirar al desert, on va rebre dels monjos educació ascètica.

El 1882, Sant Ciril va ser proclamat doctor de l'Església pel Papa Lleó XIII. Aquesta proclamació es va basar en la fermesa al servei de la doctrina i en la valentia demostrada en defensa de la veritat catòlica. En concret contra el suposat error de Nestori, patriarca de Constantinoble, per això va córrer el risc de ser bandejat, de fet durant alguns mesos va viure la humiliació de la presó.

Ciril és un nom masculí d'origen grec, que significa 'senyor'. Aquest dia uns 1.244 homes celebren el seu sant gràcies a Sant Ciril d'Alexandria.

Sant Samsó de Constantinoble

Sant Samsó de Constantinoble va ser un prevere turc del segle VI. Va ajudar els pobres i va aconseguir que edifiqués un hospital l'emperador Justinià, a qui havia curat d'una malaltia.

Icona religiosa d'un home amb barba i halo daurat.

Beat Benvingut de Gubbio

El beat Benvingut de Gubbio va ser un religiós italià del segle XIII que va pertànyer a l'Ordre dels Germans Menors. Es va conformar amb la vida de Crist pobre pel seu humil servei als malalts.

Il·lustració d'un frare amb una església al fons i persones que interactuen al seu voltant.

Altres Sants: el Santoral complet del dijous, 27 de juny

El Santoral també recorda la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Anecte de Cesarea
  • Sant Arialdo de Milà
  • Santa Gudena de Cartago
  • Sant Joan de Chinon
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: