Muntatge amb una imatge de fons d'un cel i una creu i una altra imatge de Sant Pau de la Creu
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 19 d'octubre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Coneix els sants que l´Església Catòlica recorda avui 19 d´octubre

L´Església Catòlica indica cada dia a través del Santoral els sants coneguts per la seva tasca o pels seus miracles. En concret el Martirologi Romà nomena i distribueix al calendari els gairebé 7 000 sants i beats reconeguts per l'Església.

Aquí us mostrem els més rellevants d'aquesta jornada.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 19 d'octubre

D'entre tots els sants que avui es veneren el més destacat és Sant Pau de la Creu. Va néixer a Ligúria, Itàlia, l'any 1694. Ja des de petit el seu pare li llegia les vides de Sants el que l'animava a ser millor.

Als 15 anys, un sermó va canviar la vida. El seu tema era la frase de Jesús: “Si no es converteixen i no fan penitència, tots moriran”. Va ser un moment que ell mateix va qualificar de "conversió", va realitzar una confessió i des de llavors va començar una vida de penitència rigorosa.

Mogut pel seu desig de perfecció, ho va deixar tot i es va lliurar al servei dels pobres i els malalts. En el seu desig de servir Crist, es va allistar a l'exèrcit a Venècia per defensar el cristianisme dels turcs que amenaçaven Europa. Poc després, però, es va adonar que no era aquella la seva vocació.

Se li va aparèixer la Mare de Déu i va donar a conèixer l'hàbit, l'emblema i l'estil de vida d'una comunitat religiosa. Una congregació que girava al voltant de Jesucrist Crucificat i que va presentar el bisbe d'Alexandria i el director espiritual. Tots dos van reconèixer que era una vocació assenyalada per Déu i li van donar la sotana negra amb el cor blanc i la creu sobre el pit.

Pau de la Creu va escriure més de 10 000 cartes. La seva predicació durant el Jubileu de 1750 va ser històrica. La seva vida, no obstant, va transcórrer majoritàriament en solitud.

El 1771, amb l'ajuda de la Mare Crocefissa Costantini, va fundar a Tarquínia la branca femenina de la Congregació. Les monges de cloenda que es convertirien en les Germanes Passionistes de Sant Pau de la Creu. Una congregació de vida apostòlica consagrada a la missió educativa, especialment de les dones víctimes de violència i explotació.

Sant Pau de la Creu va morir a Roma el 1775 i va ser canonitzat per Pius IX el 1867.

Recorda que avui és el dia d'aquells que es diuen Pau.

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dijous 19 d'octubre

A més de Sant Pau de la Creu, l'Església Catòlica commemora avui, mitjançant el Santoral, la celebració d'aquests sants que indiquem tot seguit:

  • Sant Pere d'Alcántara, va néixer al municipi homònim de Càceres en 1499, al si d'una família noble. Va predicar per la Península i va encarregar d'organitzar la reforma de l'ordre franciscana. Abans de morir, el 1562, va fundar el convent més petit del món a prop de Pedroso de Acim.
  • Sant Estiu de Caivallon, bisbe francès del segle VI. Des de molt jove va voler consagrar-se a Déu i amb el temps va arribar a ser capellà de Cavaillon, localitat de la qual després va ser nomenat bisbe. Va ser escriptor i taumaturg.
  • Sant Carles Garnier, nascut a París el 1605, va ser prevere de l'Ordre de la Companyia de Jesús. Després de ser ordenat sacerdot va marxar a Canadà. Allí, mentre batejava a catecúmens, va ser greument ferit per uns pagans que van irrompre violentament, i va morir a cops de destral.
  • Sant Etbino de Bretanya
  • Sant Nadal Chabanel
  • Sant Varo d'Egipte
  • Sant Felip Howard
  • Beata Inés de Jesús Galand
  • Beat Tomàs Hélye