Primer pla a color de San Ubaldo

SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 16 de maig del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dijous, 16 de maig del 2024, l'Església Catòlica recorda un bisbe italià del segle XI

El Santoral de l'Església Catòlica d'aquest dijous recorda Sant Ubald. Un sant que és venerat com a patró dels paletes, per la seva dedicació a la construcció de la comunitat i pel seu amor per les persones menys afortunades.

Qui va ser Sant Ubald, el sant més important del dijous, 16 de maig?

El Santoral de l'Església Catòlica té una menció especial avui per a Sant Ubald, que va néixer a Gubbio, Itàlia, l'any 1084. Venia d'una família noble, però va quedar orfe molt jove. Des de ben petit va mostrar una profunda devoció religiosa i una compassió sincera pels més necessitats.

Va ser educat pel prior de la catedral de la ciutat, on va exercir les labors de canonge regular. Va ingressar al monestir de Sant Segon i allà va romandre diversos anys fins que va ser reclamat pel bisbe. Va tornar a la catedral per a ser prior i, posteriorment, va ser nomenat bisbe pel papa Honori II.

De caràcter pacient, Sant Ubald és recordat per salvar la ciutat del saqueig que va patir per part de Frederic I, rei del Sacre Imperi Romanogermànic.

Se li atribueix la construcció de diverses estructures clau a la ciutat. Entre elles la catedral de Gubbio, que es va convertir en un important centre espiritual per a la comunitat local.

La Basílica de Sant Ubald, ubicada al cim de la muntanya sobre la ciutat, és avui dia lloc de pelegrinatge. És en aquell lloc on es conserven les seves relíquies.

Ubald (Ubaldo en castellà) és un nom d'origen germànic que significa 'intel·ligent'. A Espanya, 1.156 homes porten aquest nom gràcies al bisbe Sant Ubald de Gubbio.

Sant Posidi de Calama

Sant Posidi de Calama va ser un bisbe d'origen africà que va viure al segle V. Era deixeble i amic fidel de Sant Agustí d'Hipona, que el va assistir en la seva mort i va escriure sobre ell una admirable biografia.

Primer pla a color de Sant Posidi de Calama

Sant Simó Stock

Sant Simó Stock va ser un religiós d'origen francès que va viure al segle XIII. Primer va ser ermità a Anglaterra i després va ingressar a l'Ordre dels Carmelites. Sant Simó Stock va destacar per la seva devoció singular a la Mare de Déu.

Imatge a color de Sant Simó Stock al costat de la Verge Maria

Altres Sants: el Santoral complet del dijous, 16 de maig

El Santoral també recorda la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Adam de Fermo
  • Sant Andreu Bobola
  • Sant Abdàs, bisbe i màrtir
  • Sant Abís, bisbe i màrtir
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: