L'ou no augmenta el colesterol: t'explico tota la veritat com a experta en nutrició
Com a nutricionista em sento en el deure de desmuntar el mite de l'ou i el colesterol perquè no tinguis més dubtes sobre aquest tema
"¿L'ou augmenta el colesterol?", "L'ou engreixa?", "Quants ous he de menjar a la setmana?", "Ho hauria d'eliminar de la dieta?"...
Aquestes són algunes de les preguntes amb què ens trobem els nutricionistes en consulta. I dic algunes, perquè no us podeu imaginar quantes voltes se li pot donar a aquest tema.
Però, per què es pensa que el problema de tenir el colesterol alt ve de menjar ous? Per què no analitzem els nostres hàbits alimentaris i després en traiem conclusions?
Doncs bé, sent sincera, amb l'ou sorgeixen tantíssims dubtes perquè ens han bombardejat amb informació contradictòria sense fonament científic, amb què la seva indicació i restricció no estaven clares.
La culpable que el teu colesterol sigui alt és la teva dieta, no l'ou
Jo puc dir que vaig créixer pensant que menjar dos ous a la setmana era el millor per baixar i no pujar el colesterol a la sang. I estic seguríssima que alguns de vosaltres, per no dir tots, també.
De fet, si a l'analítica sortia el colesterol alt, el primer que et prohibia el metge era l'ou. O m'equivoco? Però l'ou no és el causant que el teu colesterol estigui elevat; la culpa la té la teva dieta en general.
En els diferents estudis científics que hi ha sobre l'ou, s'ha demostrat que no provoca un augment substancial del colesterol sanguini. I que, per tant, no hi ha cap relació entre la ingesta d'ous i els nivells sanguinis de colesterol.
Aquests són els beneficis que aporta l'ou
L'ou és un aliment baix en calories, amb gran capacitat saciant i molt equilibrat quant a macronutrients i micronutrients.
Les proteïnes són d'alt valor biològic i conté gairebé tots els aminoàcids essencials que necessitem. Conté vitamines del grup B, D, A, K, i minerals com el ferro, zinc, calci, fòsfor i potassi.
També conté greixos mono i poliinsaturats, arginina, lecitina carotens, luteïna i turó, entre d'altres. Dotant aquest aliment amb propietats antioxidants, antiinflamatòries, etc.
Consumir ous millora el perfil lipídic, augmentant les lipoproteïnes d'alta densitat HDL (colesterol bo), i disminuint les lipoproteïnes de baixa densitat LDL (colesterol dolent), cosa que significa que és cardioprotector.
Podem concloure dient que és un aliment que conté infinitat de nutrients i components bioactius i que per això no els hem d'excloure de la dieta. Ja que tenen un paper important en el manteniment de la nostra salut. Tampoc no hi ha una recomanació igual per a tota la població.
Però és clar, tota recomanació s'ha d'adaptar a les circumstàncies individuals de cada persona, tenint sempre en compte si té alguna patologia o no. Compte! Amb això no vull dir que t'afartis d'ous, fes-ho tot amb moderació i amb control.
Més notícies: