Primer pla a color de Santa Brígida amb un monestir de fons
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 1 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda l'Església Catòlica en el Santoral d'avui, 1 de febrer de 2014

El Santoral és el calendari litúrgic que indica la data en què se celebren les festivitats en honor d'un sant o una altra figura religiosa. Els sants són herois de la fe Catòlica que van viure en santedat, dedicats a servir Déu i a difondre el missatge de la salvació. Avui el Santoral recorda especialment una abadessa d'origen irlandès, patrona del seu país juntament amb els religiosos Santa Columba i Sant Patrici.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 1 de febrer

Dentre tots els sants que avui es veneren al Santoral, el més destacat és Santa Brígida de Kildare. Va néixer l'any 451 a la ciutat de Faughart, ubicada al nord d'Irlanda. Segons la tradició, era filla d'un rei pagà i una esclava.

Des de ben petita va conèixer el cristianisme i va decidir consagrar-se a Déu. Gràcies a la seva vida de virtut va obtenir la llibertat i va ser batejada per Sant Patrici. Més endavant va rebre el vel de les verges de mans de Sant Melo, nebot del més cèlebre sant irlandès.

Brígida, juntament amb altres verges consagrades, es va establir a la ciutat de Meath, on es va posar al servei dels més pobres. Allí va obrar molts miracles, en concret curacions de leprosos, muts i cecs. Se li atribueix "el miracle de la cervesa", pel qual, d'un sol barril, va aconseguir abastir 18 esglésies.

En contra dels qui van dubtar de la seva existència, avui es reconeixen com a evidències els testimonis de personatges de l'època independents de la vida religiosa. També són abundants els registres històrics que expliquem com Santa Brígida fins i tot va ser considerada santa en vida.

Santa Brígida va fundar el monestir de Kildare l'any 513, adoptant la regla de Sant Cesari. Una decisió que va impulsar que altres monestirs adoptessin la mateixa regla. El monestir de Kildare, amb Brígida al capdavant, va impulsar una extensa renovació del catolicisme a tota la nació.

La santa va morir l'any 525 a Kildare i el seu cos va ser enterrat a Downpatrick, al costat de Sant Patrici i Santa Columba. Brígida és un nom propi femení d'origen gaèlic que significa 'força'. A Espanya, unes 4.729 dones podrien rebre les felicitacions d'amics i familiars amb motiu del seu sant.

Sant Cecili, un altre Sant important d'avui

Primer bisbe de Granada quan la ciutat, sota la dominació romana, es deia Ilíberis. Va viure al segle I i va morir martiritzat en un forn de calç a la muntanya Ilipulitano, al costat de la vall del riu Darro. Va morir assassinat pels soldats de l'emperador Neró per no renegar de la seva fe en Jesucrist.

Primer pla a color de Sant Cecili
Sant Cecili | El Pan de los Pobres

Beat Reginald d'Orleans

Prevere francès que va viure entre els segles XI i XII. De pas per Roma, commogut per la predicació de Sant Domènech, va entrar a l'Ordre de Predicadors. Des d'allà va saber atreure molts, amb l'exemple de les seves virtuts i la cremor de la seva paraula.

Imatge a color de la curació miraculosa del Beat Reginaldo d'Orleans
Beat Reginald d'Orleans | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dijous 1 de febrer

A més, l'Església Catòlica commemora avui, mitjançant el Santoral, la celebració d'aquests sants que indiquem a continuació: