Imatge de fons d´una persona pagant en un datàfon amb targeta, una altra d´una dona amb gest de preocupació i una imatge d´un moneder amb bitllets d´euros

SOCIETAT

Salten les alarmes: les tècniques amb què clonen la targeta bancària al febrer

Els ciberdelinqüents utilitzen tres tècniques, difícils de detectar, per robar tots els diners a les seves víctimes

Els ciberdelictes són cada vegada més freqüents a la nostra societat i, si et despistes una mica, et poden robar tots els diners del teu compte corrent. Per desgràcia, cada dia estem més exposats a què ens robin de maneres molt variades.

Els ciberdelinqüents manegen una gran quantitat de tècniques per treure't tot el que tens i especialment n'hi ha una que no és gens fàcil de detectar. Ens referim a la clonació de targetes de crèdit.

Amb tot, els hackers fan servir tres mètodes per robar les dades de la targeta de crèdit sense que la víctima s'assabenti de res. I cal que coneguis tots ells per evitar caure al parany.

El clonatge de targetes alarma a la Policia: les seves 3 modalitats

D'un temps ençà, les autoritats han posat el focus en tres tipus de tècniques delictives, com són l'skimming, el shoulder surfing i el shimming.

Skimming

L'skimming versa sobre una estratègia en què el hacker es fa amb les dades de la targeta de crèdit o dèbit a través del dispositiu skimmer. Es tracta d'un aparell electrònic de mida reduïda que aquests malfactors situen a la ranura dels lectors de targetes de crèdit per robar tota la informació.

Aquest dispositiu llegeix la banda magnètica de la targeta amb què fem les nostres compres i guarda tota la seva informació. Hi ha skimmers físics i sense fil.

Si no volem ser víctima d'aquesta tècnica de clonació de targetes, és millor no treure diners en caixers que siguin desconeguts per a nosaltres. Per exemple, aquells que no tinguin a prop una oficina bancària o quedin situats a llocs de poc tràfec.

Shoulder surfing

Pel que fa al shoulder surfing, està creixent la seva implantació des de fa un temps. Els delinqüents demanen tota la informació possible de la targeta mirant per sobre de l'espatlla mentre estàs traient diners del caixer. Això o bé quan pagues en algun tipus de local, sigui comercial o d'hostaleria i marques el PIN de la teva targeta.

Per prevenir-ho hem de tapar amb una mà el teclat del caixer i del datàfon quan hàgim d'introduir el PIN i així evitarem que ningú el pugui veure.

Shimming

Pel que fa al shimming, és una variant de l'skimming. Consisteix a trucar la ranura en què es fica la targeta als caixers automàtics o datàfons. Els delinqüents fiquen uns circuits electrònics prims que podrien llegir les dades de la teva targeta i anul·len l'operació que estiguis executant en aquell moment.

Aquí és quan la víctima creu que el datàfon o el caixer està avariat i ha d'anar a un altre per emprendre aquesta operació. En aquest moment, els hackers actuen per treure-li tots els diners possibles.

Per evitar mals majors, el millor és no confiar en caixers sospitosos i sempre fer servir la tecnologia NFC per dur a terme qualsevol mena de gestió. A més, les autoritats també aconsellen als usuaris de targetes que no comparteixin les seves claus en línia i han de comprovar els extractes bancaris amb freqüència per confirmar que no hi hagi moviments estranys.