Imatge de l'estació d'Atocha a Madrid
SOCIETAT

Renfe cancel·la gairebé 1.500 trens per les vagues: diversos caps de setmana i el pont

Renfe ha convocat vagues a tot Espanya els dies 24 i 30 de novembre i l'1, 4 i 5 de desembre i afectarà els trens de mitjana, llarga distància i AVE

Renfe cancel·larà 1.548 trens de mitjana, llarga distància i AVE, als quals se sumen 990 més de mercaderies.

Les vagues estan convocades els dies 24 i 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre. D'aquesta manera, les vagues afectaran el pont de la Constitució.

Els comitès d'empresa de Renfe i Adif han aclarit que les vagues no han estat convocades pel traspàs de competències de la xarxa de Rodalies anunciat pel PSOE i ERC.

Els motius es deuen a causa de la possible segregació de Renfe i Adif a diferents empreses més petites.

Segons ha afirmat Europa Press, una de les solucions seria la creació d'una nova empresa dependent de la Generalitat de Catalunya, però que encarregués a Adif i Renfe la prestació d'aquests serveis.

Rodalies, mitjana i llarga distància

El Ministeri de Transport ha acordat que als trens de Rodalies es garanteix el 75% de la funció en les hores puntes (de 06.00 a 09.00 hores, de 14.00 a 16.00 hores i de 18.30 a 20.30 hores). A la resta del dia, només el 50% .

Segons han anunciat, es mantindrà el 65% dels serveis actuals en trens de mitjana distància i el 72% dels serveis actuals als trens d'alta velocitat de llarga distància. Als trens de Mercaderies es mantindrà el 25%.

A més, Renfe oferirà, en la mesura que sigui possible, viatjar en un altre tren en l'horari més aproximat als passatgers d'AVE, mitjana i llarga distància.

Finalment, si algun dels viatgers no desitja fer el viatge, podrà cancel·lar-lo o canviar-ne la data sense cap cost addicional.

Podeu consultar a la pàgina web de Renfe tots els serveis que es prestaran en els cinc dies de vaga convocats. Els quals són:

Divendres 24 de novembre, dijous 30 de novembre, divendres 1 de desembre i dilluns i dimarts 4 i 5 de desembre, coincidint amb l'inici del pont de la Constitució.

Catalunya, origen de la vaga

En el cas de Catalunya, els serveis mínims fixen una freqüència de pas del 66% a les hores puntes i del 33% la resta del servei els cinc dies de vaga.

Les aturades de 24 hores també seran secundades pels treballadors d'Adif, el gestor d'infraestructures.

Els empleats reclamen aclarir quin serà el futur després de la creació de la societat participada per la Generalitat i l'Estat, Rodalies de Catalunya que assumirà el R1, R2sud i el R3.

Fonts coneixedores adverteixen que la situació a la xarxa de trens catalana pot ser complicada aquest divendres, ja que els serveis mínims han arribat dos dies abans de la convocatòria.

Els sindicats

Els sindicats Semaf, CCOO, UGT, CGT, SF i SCF van decidir per unanimitat convocar una jornada de protesta després de conèixer l'acord.

Veuen l'acord amb inquietud per la "manca de transparència" d'un procés "que és molt genèric".

A més a més, asseguren que s'ha oblidat de tancar els aspectes tècnics. El trasllat podria afectar uns 2.500 empleats de Renfe i uns 1.500 d'Adif que treballen a Catalunya.

Tot i això, els sindicats consideren que la qüestió implica tota la plantilla, d'uns 15.000 empleats a l'operadora i 15.000 al gestor d'infraestructures.

Una de les preocupacions dels treballadors és garantir els trasllats a altres punts de la geografia espanyola.

➡️ Societat

Més notícies: