Maria Nicolau somriu mentre mostra un Píat amb ceba caramel·litzada en un cercle ressaltat, acompanyat d'un emoji de cara assaborint.
SOCIETAT

La recepta de Maria Nicolau per fer un sofregit perfecte en un pim-pam

La cuinera explica els secrets d'una de les bases més populars de la cuina tradicional catalana

Maria Nicolau no decep mai. Primer, per la seva divertida manera d'explicar davant de la càmera els secrets de la millor cuina catalana. Segon, per oferir trucs que fan que els plats sàpiguen millor i que això no suposi un mal de cap extra.

En aquesta ocasió, la cuinera ha explicat al seu programa de Cuina Salvatge de TV3 com cuinar un sofregit de ceba perfecte. Potser molts pensen que això només és obra dels grans xefs, però res més lluny de la realitat. Maria Nicolau demostra que amb una mica de paciència i afecte, pots elaborar a casa teva la base d'una multitud de plats.

Ceba caramel·litzada cuinant-se en una paella.

El sofregit de ceba no és més que la ceba tallada molt fina i portada al foc durant un temps determinat. En el procés de cocció s'han anat afegint líquids perquè la ceba vagi caramel·litzant i que agafi més sabor i color. En només mitja hora, la cuinera més divertida de TV3 ha preparat un sofregit que pots tenir llest en un pim-pam.

Maria Nicolau explica el pas a pas del sofregit perfecte

El primer que cal fer és tallar la ceba molt fina. Res de ratllar-la, si no tallar-la amb un bon ganivet a trossos. Aquests trossos han de ser petits i iguals perquè tots es vagin cuinant alhora.

Tot seguit, es posa a la base d'una cassola el greix que es prefereixi. En aquest cas, Maria Nicolau ha escollit un bon oli d'oliva verge extra, que sempre triomfa. Amb el foc alt, afegeix la ceba i comença a remenar.

"No tingueu por de pujar el foc, heu d'estar atents i anar remenant", assegura. Quan han passat cinc minuts ja es pot veure que la ceba ha canviat de color i de textura, tot i que encara és aviat per al sofregit. Cal seguir amb la cocció fins que passi un quart d'hora, punt ideal per a la truita de patates.

María Nicolau amb un ganivet a la mà a Cuina Salvatge de TV3

Mitja hora per plorar de joia

Un cop han passat els primers 15 minuts, la ceba ja haurà suat tota la seva aigua, i caldrà afegir-la de manera externa. En un primer moment, se li afegeix una mica de sal. Un cop s'evapori aquesta aigua, es pot regar la ceba amb brou o vi ranci, cosa que es prefereixi.

Es continua remenant fins que es torni a evaporar l'aigua, aleshores serà el torn per afegir un tomàquet ratllat com a aportació final d'hidratació. Al cap de 25 minuts hi haurà el sofregit per a un arròs. A la mitja hora aquest sofregit seria capaç de "fer plorar Josep Pla".

➡️ Societat

Més notícies: