Un pare rep l'abraçada del seu fill, i al cercle, un calendari amb el 19 en vermell

SOCIETAT

A quines comunitats és festiu el Dia del Pare?

Dues comunitats espanyoles celebraran amb festiu el Dia del Pare, que tindrà lloc el pròxim dimarts 19 de març

El Dia del Pare tindrà lloc el pròxim 19 de març, coincidint al calendari amb Sant Josep. Per a alguns es pot tractar d'una data molt especial, ja que serà una oportunitat per reunir-se amb els fills i rebre algun regal per sorpresa. Es tracta d'un dia feiner en caure dimarts, però en algunes comunitats apareix com a festiu.

L'origen d'aquesta celebració es remunta al 1948, per la qual cosa es pot considerar una festa relativament moderna. La idea va sortir d'una professora d'un col·legi femení de Madrid. Manuela Vicente Ferrero va explicar en una entrevista a TVE que la proposta va sorgir després de mantenir una conversa amb alguns pares de les alumnes.

Entenien com una injustícia que s'homenegés les mares i no hi hagués una celebració equivalent per als pares. La docent va organitzar un festival infantil al centre i va ajudar l'alumnat a preparar treballs manuals. Ho va fer amb el propòsit que això coincidís amb el 19 de març.

El motiu d'aquesta data era clar. És el dia que els catòlics celebren Sant Josep, que consideren un referent de bon pare. Amb el temps, aquesta iniciativa aniria guanyant difusió gràcies al paper dels mitjans de comunicació.

A la dècada dels 50, aquesta festa va adquirir un component més comercial després que Galerías Preciados llancés una campanya de màrqueting. Més tard s'unirien altres negocis com El Corte Inglés. En qualsevol cas, cal no oblidar que aquesta celebració pretén reconèixer el paper dels pares cada dia de l'any.

Dues comunitats amb festa el Dia del Pare

El Dia del Pare no és un festiu nacional, sinó que adquireix la condició de “substituïble”. Això suposa que cada comunitat té la possibilitat de considerar festiu o no en funció del seu calendari laboral.

A Espanya només hi ha dues comunitats que consideren el 19 de març com a festa. Són la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia.

Se celebra a altres països?

El Dia del Pare no és exclusiu d'Espanya, ja que també té lloc en altres països, encara que en dates diferents. A França, el Regne Unit i els Estats Units se celebra el tercer diumenge de juny. Els països nòrdics, excepte Dinamarca, ho tenen marcat el segon diumenge de novembre.

A Rússia, aquesta celebració es fa el 23 de febrer, mentre que a Jordània, Líbia i Palestina fan el mateix el 21 de juny. Per tant, no hi ha uniformitat pel que fa a la data del Dia del Pare.

➡️ Societat

Més notícies: