Fotomuntatge amb una imatge de fons de Barcelona, una rodona vermella amb panoli i una dona al capdavant dient ok
SOCIETAT

Quina és la recepta del panoli, el dolç típic de Barcelona per Corpus

Una barreja de farina, oli, anís i sucre fan d'aquesta tradició una de les més saboroses i antigues de la primavera

El panoli és un dolç típic de Corpus que, malgrat tenir una tradició consolidada, pocs coneixen com s'elabora i a què sap. El panoli és un pa dolç amb forma de galeta que destaca pel seu sabor anisat. Es reparteix amb cireres per simbolitzar el vi i, pels més fidels, són un recordatori tangible de la sagrada forma.

Al Forn Sarret de Barcelona els elaboren artesanalment i conservant la recepta tradicional. Des de fa més de 20 anys, aquesta pastisseria de Barcelona prepara entre 250 i 300 dolços per a l'església de la Concepció. Tot i això, també elaboren panolis per als clients que els demanen.

El panoli té uns ingredients senzills, però plens de sabor

Els ingredients són senzills, però essencials perquè el panoli tingui un sabor únic. Farina de blat, oli d'oliva, sucre, anís dolç i anís en pols. "És un sabor que ens transporta al passat", ha explicat la pastissera Irene Ocón a Betevé.

Ingredients del panoli

INGREDIENTQUANTITAT
Farina de blat1/2 kg
Oli d'oliva1/2 L
Sucre200 g
Anís dolç
Anís en pols

La seva preparació és, sens dubte, molt senzilla, segons explica La Gourmeteria. Només cal tenir preparats tots els ingredients i començar abocant l'oli en un bol. Després, s'hi afegeix el sucre i l'anís. També s'hi pot afegir una mica de vi dolç.

A continuació, introdueix a poc a poc la farina, integrant-la amb un batedor. Aleshores, comença a crear boles d'uns 100 grams amb les mans amb la massa que acabes de preparar. El resultat serien panolis d'uns 12 cm de diàmetre i 1,5 cm de gruix, amb una petita muntanya al mig.

Després, es posen en una safata al forn, amb una mica de sucre per sobre. Han d'estar a 120 graus fins que comencin a agafar color daurat. I ja està, ja tens el teu panoli.

Tota una tradició

La mateixa pastissera destaca la importància de conservar tradicions dolces com el panoli, la coca de Sant Joan o la coca de llardons. Per la seva banda, Luciano Burguillo, sagristà de l'església de la Concepció explica que el panoli és un pa d'oli que es dona com a representació de la sagrada forma. "Probablement d'aquí ve el nom", afegeix.

Segons el religiós, el panoli té els seus orígens al pa senzill que es donava als pobres segles enrere. Endolcit i aromatitzat amb anís, el panoli simbolitza l'aliment bàsic. Amb la simbologia de l'oli també representa les cures i la protecció divina.

Dijous de Corpus Christi, els pans són beneïts i repartits al claustre de l'església, on els assistents també poden gaudir de la tradicional dansa de l'ou ballant.

A més del seu significat religiós, el repartiment dels panolis serveix per recaptar fons destinats a fins socials dins de la parròquia. Acompanyats de cireres, que simbolitzen el vi, els panolis completen la representació de la carn i la sang de Jesucrist.

Cada any aquesta petita part de la tradició culinària i religiosa es manté viva gràcies al Forn Sarret i la comunitat de la Concepció. Tot això assegurant que el panoli continuï sent un símbol del Corpus Christi.

➡️ Societat

Més notícies: