Muntatge d'un nutricionista escrivint en una llibreta amb aliments damunt la taula i farina refinada amb ombreig negre
SOCIETAT

Soc nutricionista i això és tot el que has de saber sobre la celiaquia

Cada cop hi ha més prevalença de la malaltia celíaca, però tot i això segueix havent-hi molt desconeixement

El dia 16 de maig es commemorava el Dia de la Malaltia Celíaca amb l'objectiu de donar visibilitat a aquesta malaltia i normalitzar totes aquelles persones que la pateixen. Amb motiu d'aquest dia, crec que és important que tots coneguem mínimament aquesta patologia per ajudar els qui la pateixen.

Què és la celiaquia?

És una malaltia autoimmune desencadenada pel consum de gluten, que és una proteïna que es troba en cereals com el blat, l'ordi i el sègol. En les persones amb malaltia celíaca, la ingesta d'aquests cereals provoca una resposta immunitària que perjudica l'intestí prim, cosa que comporta una malabsorció de nutrients.

Aquesta malabsorció afecta tot tipus de nutrients, siguin carbohidrats, proteïnes, greixos, vitamines o minerals. Per això, desencadena una simptomatologia gastrointestinal important com vòmits, diarrees, inflor abdominal, etc.

Per tot això, dona pas a una malnutrició generalitzada, a una possible pèrdua de pes, a altres possibles patologies i més. Vaja, que és molt important detectar a temps una celiaquia.

I no us penseu que és una malaltia rara o amb poca afectació, per res. De fet, la celiaquia és la malaltia crònica intestinal més comuna a Espanya. Té un component genètic important, però no és l'únic desencadenant.

Les claus per seguir sense problema una dieta sense gluten

Doncs evidentment, el tractament de la malaltia celíaca és fàcil i ràpid: eliminar completament el gluten de la dieta. És cert que hi haurà qui pugui consumir una mica de gluten sense tenir simptomatologia, però això dependrà de la tolerància de cada persona.

Així doncs, les claus per seguir una dieta sense gluten són:

  1. Llegeix bé les etiquetes dels productes, per assegurar-nos que no contenen gluten ni traces.
  2. Eliminar tots els cereals que el continguin, com blat, sègol, ordi, sègol, civada, espelta…
  3. Elimina els productes ja cuinats i processats i cuina tu mateix a casa.
  4. Substitueix el gluten per farines que no el continguin, com ara farina d'arròs, d'ametlla...
  5. Busca suport si ho necessites, ja que sobretot al principi pot resultar difícil.
  6. Ves amb compte amb la contaminació creuada, ja que en un moment es pot contaminar una superfície amb gluten.
  7. Presta especial atenció als restaurants, identificant a les cartes els plats que contenen gluten.
  8. Fes servir els teus propis utensilis i superfícies per preparar el teu menjar.
  9. Guarda en recipients hermètics els aliments sense gluten.

Així que ja veieu, al principi pot ser una cosa caòtica i difícil d'assumir, però es pot portar una alimentació completament adequada i plena fins i tot tenint celiaquia.

➡️ Societat

Més notícies: