Per què s'ha encarit tant el preu de la xocolata i quan començarà a baixar?
La xocolata s'ha encarit força els últims mesos i tot fa indicar que es mantindrà la pujada durant uns mesos més
La xocolata va pel camí de convertir-se en un article de luxe. En els últims mesos, el seu preu s'ha disparat i la previsió és que aquest repunt vagi a més. El motiu d'aquest notable increment té molt a veure amb les collites de cacau, amb què es fa la xocolata.
Recentment hi ha hagut collites molt dolentes a països de l'Àfrica Occidental, com Costa d'Ivori i Ghana, cosa que ha provocat una minva en el subministrament. Darrere de tot això s'amaga un fenomen meteorològic, El Niño, que va deixar pluges especialment intenses el desembre passat.
Això va castigar durament les plantacions de cacau, ja que s'han vist afectades per diverses malalties. La situació s'ha agreujat, posteriorment, per la calor extrema que es va registrar. Tot això està tenint conseqüències sobre el cost de la xocolata.
El preu de la xocolata trigarà a baixar
La xocolata, sembla, seguirà augmentant de preu durant un llarg període. Els efectes de El Niño es deixaran notar uns quants mesos més en els cultius. Els experts expliquen que el cacau és una planta especialment sensible a la sequera.
Les plantacions també han estat perjudicades per l'envelliment dels arbres, que són més propensos a patir malalties. La situació s'ha tornat insostenible per a molts pagesos, que no són capaços de fer front a aquestes adversitats.
Molta gent del camp ha optat per deixar els cultius de cacau, per l'elevat cost del manteniment i per la poca rendibilitat obtinguda. Els agricultors semblen aliens a aquestes pujades del preu de la xocolata.
Això ha portat moltes persones a vendre els seus terrenys amb les plantacions a empreses mineres. Es tracta d'un sector en auge a l'Àfrica Occidental, recull Euronews.
Els fabricants de xocolata es troben amb problemes
L'alt preu del cacau està condicionant molt els fabricants de xocolata. Diverses factories de Ghana i Costa d'Ivori han optat per reduir o interrompre la seva activitat. Les companyies encarregades de produir aquest producte admeten que el 2023 ja van elevar els preus un 15%.
Entre elles hi ha la firma Mondolez, propietària de Toblerone o Oreo, entre altres. Tot fa indicar que aquesta tendència es mantindrà durant els pròxims mesos, fins que s'arribi a les previsions d'ingressos per a aquest exercici. Un altre inconvenient que també s'han trobat és l'augment del preu del sucre.
Les pujades en el preu de la xocolata ja es van poder notar fa unes setmanes amb les mones de pasqua. A algunes empreses no els va quedar més remei que aplicar aquest increment sobre els productes. Tot i això, altres productors van assumir una part d'aquest augment sacrificant una part dels seus guanys perquè el consumidor no se'n ressentís la butxaca.
Més notícies: