El nou aliment del supermercat que podria disparar el preu en qualsevol moment
Aviat podríem veure com la xocolata es converteix en un dels productes que més s'encareix a les botigues
Anar a comprar cada dia és més car. Sobretot això passa si mirem alguns articles com l'oli que cada cop costa més. Però el que veurem en els pròxims mesos no ens ho esperàvem.
Ens referim a la xocolata. Ara com ara, el que ens costa la xocolata a qualsevol supermercat no ens crida l'atenció. Això és així perquè la pujada encara no s'ha vist reflectida a les botigues.
Però en uns mesos veurem com la xocolata es converteix en un dels articles més cars del supermercat. A més, anirem veient canvis en aquest per poder adaptar-se a la nova realitat. Així que si ets aficionat a la xocolata, sentim donar-te aquesta mala notícia.
Les raons per les quals la xocolata costa més
Per saber per què pujarà la xocolata a les botigues ens hem de fixar directament en la seva composició. S'hi pot veure que l'ingredient principal de la xocolata és el cacau, i aquí és on hi ha el germen de tot. Aquest ha pujat en un 110% respecte a què costava fa un any, cosa que s'ha reflectit directament a la xocolata.
Ghana i Costa d'Ivori són els principals productors de cacau i estan patint els efectes del canvi climàtic. En aquests països, els mesos de collita han canviat per aquest canvi. A més, això afavoreix l'aparició de plagues i virus que destrueixen les plantacions.
Un altre dels problemes és el sucre. Aquest també fa temps que no deixa de pujar i igualment el trobem a la composició de la xocolata. Per això, aquest condicionant també encareix aquest dolç.
Finalment, ens trobem un problema que va més enllà, i no és cap altre que la Crisi del mar Roig. Aquesta està afectant les rutes comercials que passen per aquest lloc. I és un conflicte que ja fa uns quants mesos que està actiu.
Què passarà amb la xocolata a partir d'ara?
La primera resposta és òbvia: la xocolata costarà més. Això és evident, ja que la matèria primera cada cop és més escassa. Per això, la quantitat de cacau que es pugui comprar i el cost no serà el mateix que hi havia fins ara.
I és que moltes produccions ara mateix es troben a les últimes i els productors no tenen prou diners perquè no hi ha hagut guanys. Això implica que no es puguin permetre noves llavors resistents ni els pesticides i fertilitzants corresponents. I tot això amb la incertesa que el canvi climàtic crea sobre el futur de les plantacions.
És per això que les marques que estan darrere de la xocolata començaran a ajustar preus de cara a evitar pèrdues. A més, no produiran tant, ja que no es cull fins a l'octubre i les noves plantacions triguen anys a madurar. Això farà que tinguem menys xocolata i més car.
D'altra banda, també és possible que vegem com la mida de les rajoles de xocolata també es vegi afectada. Com ja ha passat amb altres productes, és una manera d'evitar pèrdues. Comprarem menor quantitat de xocolata, però pagant més que ara mateix.
Més notícies: