Imatge de fons d´una persona mirant factures en un ordinador i una altra d´unes mans amb molts bitllets d´euros
SOCIETAT

Tot el que puja de preu aquest 2024 i afectarà la teva butxaca: llum, gas i molt més

Amb l'arribada del nou any són molts els preus de productes i serveis que canvien, i ho faran, en gran part, per encarir-se

En els darrers temps, any a any el preu de la vida ha anat pujant i afectant tots els ciutadans. Ara, amb l'arribada del 2024, molts ja tremolen per tot el que pujarà de preu des d'aquest mateix mes.

I és que, tal com es diu popularment, any nou vida nova, encara que nova no signifiqui sempre millor. Iniciem un any més i amb ell arriben algunes pujades de preus en serveis i productes. Pujades que repercutiran, directament, a la butxaca de la població.

Una de les pujades que més espanta: la llum

Si bé és cert que no per canviar d'any el preu de la llum pujarà, el que sí que ho farà són els impostos que es paguen per ella a la factura. Cal recordar que ara mateix a les factures d'aquest servei estem pagant menys impostos que fa uns quants anys.

El Gobierno va prendre fa temps la decisió de baixar-los per pal·liar la gran pujada del cost de l'electricitat. Amb l'arribada del nou any això s'anirà acabant. Pujaran fins a tres impostos a la factura de la llum:

  • IVA: Fins ara estava reduït a un 5%. A partir d'aquest gener ja ha pujat a un 10% i així es mantindrà durant els primers sis mesos de l'any. A partir de meitat d'any tornarà a pujar, per situar-se al 21% habitual.
  • Impost Especial de l'Electricitat: Durant dos anys ha estat rebaixat al 0,5%; aquest any tornarà a pujar al 5,11%. Ho farà de manera progressiva, això sí. El primer trimestre puja al 2,5%, el segon al 3,8% i l'últim farà la pujada final.
  • Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia Elèctrica: Aquest impost s'havia eliminat, però torna aquest any. A principi d'any es pagarà un 3,5% de la factura. A partir del març passarà a ser del 5,25% i des d'estiu tornarà al percentatge original, del 7%.

Així doncs, si sumem totes les pujades de percentatge que tindrem fins a final d'any tenim la dada. Veiem que aquest any acabarem pagant més d'un 25% més en impostos a la factura de la llum.

També puja l'IVA del gas

Un altre dels subministraments pels quals també haurem de pagar més impostos és el gas. De la mateixa manera que amb la llum, el Gobierno havia reduït l'IVA per la crisi energètica de fa dos anys, però ara tornarà al seu estat normal.

Això vol dir que l'IVA del gas passarà del 5% al 21% a final d'any. Serà de forma progressiva, durant els primers tres mesos del 2024 pujarà al 10%, després pujarà del tot. Als combustibles de biomassa la pujada al 10% es mantindrà durant la primera meitat de l'any.

Cal esmentar també que per a aquells que tinguin contractada la tarifa d'últim recurs (TUR) de gas natural individual, aquesta pujarà un 8,19% de mitjana des d'aquest mes.

Pujarà el preu de la cistella de la compra?

Una altra de les coses que sens dubte preocupen la població és què passarà amb el preu del menjar i la cistella de la compra en general. Doncs bé, aquest any no s'espera cap pujada de preus especial, més enllà de l'habitual que es va produint mes a mes.

Això sí, hi ha alguna cosa a destacar. Actualment molts productes del supermercat tenen un IVA reduït. És una de les mesures que va adoptar el Gobierno fa un temps per pal·liar la gran pujada de preus.

Aquest any aquest IVA reduït està garantit fins a l'estiu. Tot i això, no se sap què passarà llavors, es podria prendre la decisió d'eliminar la mesura. En aquest cas, tant els productes de primera necessitat com els aliments bàsics com la pasta o l'oli pujarien de preu.

Què passa amb el transport: peatges més cars

Amb el tema del transport hi ha dues cares. D'una banda, hi ha una mala notícia per als conductors, i és que el preu dels peatges en autopistes pujarà. S'espera que aquest s'arribi a encarir al voltant d'un 4% aquest any, encara que encara no se sap si el Govern decidirà aplicar la pujada del tot o no.

A més, cal recordar que algunes comunitats també tenen previst pujar els preus dels peatges que estan sota la seva gestió. És el cas de Catalunya, ja que els que depenen de la Generalitat poden pujar un 3% de mitja aquest any. De fet, n'hi ha alguns que ho faràn per sobre d'aquesta xifra:

  • El de la C-16 entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa, amb una pujada del 3,5%.
  • El peatge del túnel del Cadí, el de Vallvidriera i la C-32 entre Vendrell, Sitges i Castelldefels, s'pugen un 3,33%.

Els usuaris de transport públic tenen un millor escenari per endavant. I és que cal destacar que el Gobierno ha prorrogat els descomptes en abonaments i títols multiviatges als viatgers recurrents. A més, s'ha mantingut també el transport públic de titularitat estatal gratuït i els descomptes per als viatgers habituals.

Les companyies telefòniques apugen preus

I com que no és estrany, moltes companyies també aprofiten l'entrada d'un nou any per pujar les tarifes. De moment, el que se sap és que tant Vodafone com Movistar pujaran els preus.

Movistar puja a partir d'aquest 15 de gener les tarifes, de mitjana un 3%, cosa que suposarà un extra de dos o tres euros al mes per als clients. Vodafone apujarà els preus al voltant d'un 4% el primer trimestre d'aquest any. De la resta de companyies no se n'han anunciat pujades, de moment.

Es pagarà més a la declaració de la Renda

Una altra de les coses a destacar, malgrat que no és una pujada de preu com a tal, és un canvi amb la declaració de la Renda. I és que aquest 2023 es va aprovar un augment de trams d'estalvi per a l'IRPF. Això és per a rendes més baixes de 200.000 euros anuals, que ara tindran un punt més de pressió, pujant fins a un màxim del 27%.

A més, es va crear un nou tram al 28% per a les rendes amb beneficis per inversors que superin els 300.000 euros.

I què passa amb els sous i les pensions

Vist que el preu de molts serveis bàsics pujarà, el normal és que la població es pregunti una cosa molt bàsica, pujaran també els sous i ingressos? Doncs bé, pel que fa a això hi ha diverses coses a esmentar.

Com sabem, els sous dels treballadors s'estableixen mitjançant convenis, així que cada treballador haurà de comprovar si s'espera una pujada de salaris al sector. El que cal esmentar és que els sindicats i la patronal recomanen una pujada salarial del 3% per a aquest any.

D'altra banda, el que sí que està confirmat és que es buscarà una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). La veritat és que abans de final d'any se'n va parlar molt, però no es va arribar a cap acord.

S'espera que aquest any es fixi una quantitat per a la pujada, que podria ser d'un 4% aproximadament. Això deixaria l'SMI als 1.123 euros en 14 pagues.

El que sí que sabem que pugen són les pensions, a partir d'aquest mes els jubilats passen a cobrar un 3,8% més, uns 50 euros més el mes de mitjana. A més, les pensions mínimes , les no contributives (també les de vellesa i invalidesa) i l'IMV pugen un 6,9%. I la pensió mínima de viduïtat puja un 14%.

➡️ Societat

Més notícies: