Potatge de vigília: la recepta tradicional de Setmana Santa per acomiadar l'hivern
ÉS un plat de tradició andalusa reconfortant, senzill, sa i ideal per gaudir dels últims dies de fred
Els plats de cullera ens reconforten, ens desperten els records més tendres i, a més, solen ser senzills de preparar. L'època de Setmana Santa és una de les millors pel bon menjar. I, en el seu context, el Potatge de Vigília és un dels més aclamats de la nostra gastronomia.
El potatge de cigrons més saborós per al divendres de Quaresma
Típic de la cuina andalusa, el potatge de vigília va començar a preparar-se de cara al divendres de Quaresma. Una jornada que, per a la tradició religiosa, requereix alguns preceptes als àpats.
Per a alguns, això es dona des de Dimecres de Cendra i cada divendres de Quaresma. Els dies previs a Setmana Santa, els àpats han de ser lliures de carn vermella.
Quan no es podia menjar carn, el substitut era sempre el peix. I aquest, allà on no podia arribar fresc, arribava a salaó, per això la preparació d'aquesta recepta.
Així doncs, aquest plat, que es cuina amb bacallà, és perfecte. I no només per a practicants en vigílies de Setmana Santa, sinó per a tots aquells a qui un plat de cullera els pot alegrar el dia.
Els ingredients per al Potatge de Vigília
Ingredients | Quantitats |
Ous | 2 unitats |
Oli d'oliva | 20 ml |
All | 2 dents |
Ceba | 1 unitat |
Pebrot verd | 1 unitat |
Tomàquets madurs | 2 unitats |
Sal | Al gust |
Cigrons cuits | 400 gr |
Pebre vermell dolç | 1 culleradeta |
Aigua | 750 ml |
Espinacs | 150 gr |
Bacallà dessalat | 300 gr |
Preparació pas a pas de la recepta de Setmana Santa
Per a l'opció amb ous, els courem entre 8 i 10 minuts perquè no quedin fets completament i siguin més sucosos. Els pelarem i reservarem.
1. Comença amb el sofregit
Mentre els ous es couen (de ser així), posarem a escalfar una cassola amb oli d'oliva. I hi posarem les dents d'all amb la ceba picada. Quan veiem que la ceba comença a transparentar-se, hi afegirem el pebrot verd, també picat en petits trossos. Ho deixarem posar tot a foc mitjà durant uns 5 minuts.
2. Afegeix el tomàquet ratllat
Ratllarem els dos tomàquets i els sumarem a la cassola i deixarem reposar a foc mitjà durant 15 minuts més amb una mica de sal. Recorda que el bacallà ja és força salat!
3. És el torn dels protagonistes
Quan el sofregit hagi quedat concentrat, hi afegirem els cigrons cuits. I, juntament amb una culleradeta de pebre vermell dolç, remenarem. Després d'un parell de voltes perquè el pebre vermell es barregi sense que es cremi, afegirem l'aigua i deixarem coure durant uns 10 minuts més.
4. Afegeix els espinacs
És ara el torn dels espinacs que, un cop afegits a l'olla, es reduiran i s'estovaran de seguida. Així les anirem afegint de mica en mica, mentre va reduint el volum de les fulles.
5. Afegeix el bacallà
Mentre el nostre potatge es cou, pelarem el bacallà dessalat i el tallarem a trossos per afegir-lo al guisat. Que taparem i deixarem reposar durant 10 minuts més.
6. Emplatar i menjar!
Per emplatar podem col·locar els ous tallats en quatre. Amb ou o sense, aquest plat és bonic en si mateix i no requereix res més que ser gaudit com es mereix.
Més notícies: