María Nicolau amb ulleres i trena en una cuina, amb una imatge superposada d'una xef fent un gest d'aprovació amb la mà i un cercle amb franges vermelles i grogues.
SOCIETAT

El plat típic de la cuina catalana que a la Maria Nicolau li surt deliciós

La cuinera explica el pas a pas d'un plat perfecte per elaborar en dies freds de ple hivern

Maria Nicolau és una cuinera catalana que triomfa per elaborar plats de tota la vida. Però els fa fàcils, aptes per a tota mena de cuiners i, sobretot, amb un sabor exquisit. El fricandó és un autèntic clàssic de la cuina catalana i, per això, no hi podia faltar la particular recepta de Maria Nicolau.

Aquest plat reuneix aquesta essència de convertir ingredients humils en una cosa sublim amb tècniques senzilles i paciència. Per cuinar un bon fricandó, la Maria Nicolau té una sèrie de claus que no poden faltar si vols assolir l'èxit.

Algunes són aprofitar el tall de carn que trobis a casa, així com els bolets que tinguis a mà. Fins i tot fresques, si no tens deshidratades i tot això adaptar-ho al que tinguis al rebost. Ara bé, més enllà de la improvisació, hi ha una llista d'ingredients que guarden el secret d'un fricandó perfecte.

Una persona serveix un guisat de carn en un plat amb una cullera i una forquilla, mentre s'observa la frase

Els ingredients que no poden faltar a Maria Nicolau

Maria Nicolau explica en un vídeo quins ingredients són els necessaris per elaborar un bon plat de fricandó. Així que és tan senzill com agafar paper i llapis i anar a comprar tot allò que necessites per conquerir el paladar dels teus convidats. La llista de la cuinera és curta, per la qual cosa no serà gaire complicat trobar allò que es necessita.

  • 16 filets de carn
  • dues cebes
  • tres tomàquets
  • dos grapats de bolets deshidratats
  • Mig got de vi ranci
  • Farina
  • Sal
  • Oli d'oliva
  • Aigua per hidratar els bolets i per al guisat

Un cop es té tot llest, cal passar a l'acció. El procés d'elaboració tampoc no és complicat, encara que sí que cal seguir tots els passos. Enfarinar la carn és un punt principal que no es pot evitar, ja que dona la textura especial al fricandó.

Imatge de la xef Maria Nicolau

Com elaborar el millor fricandó

Per elaborar bé el fricandó cal hidratar els bolets deshidratats en aigua tèbia durant 1 hora i reserva l'aigua de remull. Seguidament, enfarineu els filets de carn i retireu l'excés de farina. Fregir els filets en una paella amb oli calent, però només fins a segellar-los i retirar-los.

Al mateix oli se sofregeixen les cebes tallades en glaçons petits i, quan estiguin daurades, s'hi afegeix una mica de sal perquè alliberin tota la seva aigua. Després s'hi incorpora el tomàquet ratllat (sense pell) i deixa que es redueixi mentre el remous.

Finalment, s'hi afegeix el vi ranci i es cuina fins que l'alcohol s'hagi evaporat del tot. Els bolets s'escorren i se sofregeixen durant un parell de minuts. El punt final és el de col·locar els filets de carn a la cassola i cobreix-los amb l'aigua dels bolets prèviament colada.

Cuineu-ho a foc lent durant uns 45 minuts o fins que el líquid s'hagi reduït i la salsa tingui una textura més espessa. El consell de l'èxit és deixar reposar el fricandó d'un dia per l'altre per realçar els sabors.

➡️ Societat

Més notícies: