Muntatge de Marc Vidal, una casa i uns bitllets

SOCIETAT

Les pessimistes paraules de l'economista Marc Vidal per a molts hipotecats catalans

Marc Vidal avisa que un bon nombre d'hipoteques variables tornaran a incrementar la seva quota mensual, malgrat la baixada de l'Euríbor

Marc Vidal, un dels analistes de capçalera del programa Herrera en COPE, ha valorat l'última notícia exposada pel Banc d'Espanya. L'organisme considera que "el 2024, les hipoteques baixaran segons les expectatives actuals del mercat sobre els tipus d'interès". Això sí, no ho faran totes, perquè hi haurà un percentatge de préstecs de tipus variable que pujaran uns quants euros més.

En aquest sentit, Marc Vidal explica que el Banc d'Espanya posa de manifest que hi haurà "un canvi notable al panorama de les hipoteques i els préstecs. Tant per a les llars com per a les empreses".

Marc Vidal avisa els hipotecats a tipus variable: moltes quotes s'incrementaran en 24 euros

L'analista econòmic ha posat de manifest que el Banc Central Europeu podria començar a "suavitzar la política monetària". Amb l'última dada de l'Euríbor, la taxa de referència per a les firmes de tipus variable es queda al 3,63%. Queda lluny d'aquell 4% de fa uns mesos.

A més, el Banc d'Espanya apunta que “la transmissió dels tipus d'interès més grans als préstecs a tipus variable estaria gairebé completa”. Amb tot, “per a les hipoteques subjectes a revisió anual vinculades a l'Euríbor a 12 mesos, podrien tenir una rebaixa superior a 150 punts bàsics a finals del 2024”.

Dit això, Marc Vidal és conscient que encara en quedaran moltes que patiran un augment de les quotes, malgrat que l'Euríbor hagi baixat. "Les hipoteques que s'ajustin amb l'Euríbor del gener passat reflectiran encara un increment en comparació de l'any anterior".

Marc Vidal espera que la pròxima sigui la darrera pujada hipotecària

Com a exemple, Marc Vidal va posar sobre la taula una hipoteca “amb un capital 150.000 € i un termini residual de 30 anys. I amb un diferencial del 0,99% més Euríbor. Així, l'encariment de la quota hipotecària encara seria d'uns 24 € al mes”.

Per a l'analista econòmic, "prop del 7% dels préstecs a tipus variable al nostre país" es veuran afectats per aquesta pujada de 24 € mensuals. Tot i que aquest afirmava que gairebé amb tota seguretat serà l'última pujada hipotecària.

Finalment, Marc Vidal ha indicat que "aquesta pujada impactarà notablement en les condicions de finançament en l'economia domèstica i l'empresarial". A més, ha apuntat que "quan els tipus són elevats la gent s'hipoteca menys, però en pot gastar més. Si baixen els tipus i es deriva a l'economia real, la inversió a llarg termini s'abarateix i creix la inversió, i això és bo ".