El panettone de tres xocolates de Jordi Cruz amb què sorprendre tothom per Nadal
Aquest Nadal deixa a tots els teus convidats bocabadats amb aquestes postres casolanes de la mà del reconegut xef
Els dolços són un clàssic de Nadal i un imprescindible a totes les taules. I, és clar, per a alguns és el moment més esperat dels àpats. Torrons, bombons, panettons... i una infinitat de postres per a tots els gustos, encara que de vegades, poden resultar repetitius.
Si aquest any vols sortir de la monotonía i sorprendre els teus familiars, Jordi Cruz et porta la recepta perfecta per deixar-los a tots bocabadats. El reconegut xef comparteix els passos que cal seguir per preparar un deliciós panettone de tres xocolates.
Si ets dels que gaudeixes amb la rebosteria, aquesta recepta serà de les teves favorites. Tot i que elaborar-la requereix temps, esforç i dedicació, el resultat val molt la pena. Som-hi!
Ingredients per preparar el panettone de tres xocolates de Jordi Cruz
Les quantitats que apareixen a les taules següents estan pensades per a l'elaboració de dos panettones. Així doncs, per preparar un únic panettone, les quantitats de tots els ingredients es redueixen a la meitat.
Ingredients per al preferment
INGREDIENTS | QUANTITAT |
Llevat fresc | 30 gr (10 gr seca) |
Aigua tèbia | 230 ml |
Farina de força | 110 gr |
Ingredients per a la primera massa
INGREDIENTS | QUANTITAT |
Mantega pomada | 60 gr |
Sucre | 40 gr |
Aigua | 25 ml |
Ous | 2 unitats i 1 rovell |
Farina de força | 200 gr |
Ingredients per a la segona massa
INGREDIENTS | QUANTITAT |
Mantega pomada | 115 gr |
Sucre | 115 gr |
Rovell d'ou | 135 gr |
Aigua | 25 ml |
Farina de força | 350 gr |
Sal | 10 gr |
Beina de vainilla | 1 unitat |
Cafè de canyella en pols | 1/2 culleradeta |
Hi havia tonka | 1/2 unitat |
Cafè soluble | 1/2 culleradeta |
Mel | 2 culleradetes |
Cacau en pols | 25 gr |
Xocolata amb llet (Nestle postres) | 125 gr |
Xocolata negra 70% cacau | 125 gr |
Xocolata blanca (Nestle postres) | 125 gr |
Pell de mandarina | 1/2 unitat |
Els passos que segueix Jordi Cruz
1. Fes el ferment
Per començar, barreja el llevat amb l'aigua tèbia. A continuació, afegeix-hi la farina amb l'ajuda d'un tamisador i barreja-ho tot. Ho pots fer tant a mà com amb una màquina, en cas de tenir-la.
Veuràs que la barreja queda líquida, no entris en pànic! Quan la tinguis a punt, passa-la a un bol i tapa-la amb paper film. Deixa reposar el preferment d'uns 30 a 60 minuts, a temperatura ambient.
2. Prepara la primera massa
Al robot de cuina, afegeix la mantega pomada i blanqueja-la durant 3 minuts a velocitat suau. A continuació, separa-la de les parets de la màquina i afegeix-hi els ous i l'aigua. Continua blanquejant la barreja.
Agafa el preferment prèviament preparat, tamisa la farina i barreja-ho tot molt bé. Pots fer-ho a mà o amb robot de cuina amb varetes, en el segon cas, són 5 minuts a velocitat suau. Deixa la massa en un bol gran, tapa-la amb paper film i deixa-la reposar una nit a la nevera o 5 hores a temperatura ambient.
3. Prepara la segona massa
Afegeix la mantega i el sucre al robot de cuina i blanqueja la barreja durant uns 3 o 4 minuts a velocitat lenta. Tot seguit, afegeix el rovell d'ou i segueix amb el blanquejament.
Afegeix-hi la primera massa i aromatitza-la segons les teves preferències. Si vols seguir la recepta al peu de la lletra, Jordi Cruz afegeix jaba tonka, cafè soluble, canyella, vainilla, ratlladures de mandarina, sal i mel. Les quantitats són les que apareixen a la taula d'ingredients.
A tota la barreja, incorpora la farina tamisada i pasta. Important! Fes-ho en intervals de 10 minuts de pastat i 5 de repòs, així, tres vegades. Amb aquesta tècnica aconseguiràs que la massa no s'enganxi i quedi molt elàstica. Afegeix el cacau en pols i segueix pastant.
A continuació, pica a trossos molt fins les 3 xocolates per a postres i posa-les en el conjunt. Continua pastant uns 5 minuts més, fins que tots els ingredients quedin ben integrats.
4. Acaba la massa final
Es veu la llum al final del túnel! Engreixa una superfície amb oli, sigui el taulell o una taula i comença a pastar la massa amb les teves mans. Afegeix totes les xocolates fent una bola.
Quan la tinguis a punt, posa la massa en un bol recobert d'oli i deixa-la reposar uns 20 minuts. Amb les mans mullades, fes la volta a la massa dins del bol i repeteix el mateix procés. Deixa-la reposar durant dues hores, veuràs que la massa en dobla la mida inicial.
A continuació, agafa la massa i divideix-la en dues parts iguals. Amb el taulell net i oli a les mans, dona forma de bola i posa-la en un motlle de panettone de quilo prèviament greixat amb oli. Tapa el motlle amb paper film i deixa-ho reposar unes 3 o 4 hores, fins que finalitzi la fermentació.
5. Acaba el panettone i... Al forn!
Posa el motlle a la reixeta del forn i, amb l'ajuda d'un ganivet, fes una forma d'estrella a la capa superior del panettone. Per al següent pas, agafa la mantega pomada i posa-la al centre del tall. Jordi Cruz afegeix també una mica de sucre a la part central i laterals.
Un cop llest, i amb el forn preescalfat a 175 graus amb ventilador, deixa-ho coure uns 35 minuts aproximadament. Per a un resultat perfecte, punxa la part inferior del panettone amb una vareta i deixa-ho de cap per avall unes 5 hores. Ja podràs sorprendre els teus convidats amb unes postres casolanes d'infart!
Més notícies: