Persona preocupada sobre fons de galetes
SOCIETAT

L'OCU alerta de les pitjors galetes que podeu comprar a Espanya: ni tocar-les

Aquestes galetes han estat les pitjor valorades per l'OCU en el seu estudi de les opcions disponibles als supermercats


L'OCU ha analitzat les diferents galetes que es venen als supermercats del nostre país. Els dolços que han format part de l'estudi són una àmplia mostra de tots les que ens podem trobar. I és que l'OCU ha utilitzat 286 referències diferents per treure'n les conclusions.

Gràcies a les seves valoracions, l'OCU ha pogut establir quines són les millors i les pitjors galetes que es venen a Espanya. Per això, ha donat arguments, principalment basats en la composició d'aquestes. I és que els ingredients són un representatiu de la qualitat que pot tenir un producte.

Així mateix, l'OCU també ha volgut donar unes pautes per poder identificar quan les galetes són bones o dolentes. De nou tornem als ingredients, ja que és on haurem de donar una ullada abans de comprar. Hi ha algunes xifres que cal evitar si volem una opció saludable.

L'OCU valora les galetes del nostre mercat

Com ja hem dit, l'OCU ha analitzat fins a 286 galetes per poder concloure quines són les millors i les pitjors. Per això, n'han revisat tant l'etiquetatge com la informació nutricional. Així, els experts escollits per a aquest estudi han pogut valorar cada producte i determinar quins són els més equilibrats.

Les galetes que millor valoració han obtingut, amb 69 punts sobre 100 són les galetes de civada sense gluten de Santiveri. En aquest cas, se n'ha tingut en compte la composició equilibrada. Té un 18% de flocs de civada sense gluten, 11% d'olis de gira-sol i oliva i midó, farina d'arròs o fibra de blat de moro.

Sí que és veritat que l'OCU també ha volgut explicar que també hi té alguns aspectes en contra. Per exemple, que porta ingredients ultraprocessats. Així mateix, tampoc no és l'opció més econòmica, costant una mitjana de 16 euros el quilo.

Galetes Santiveri de civada sense gluten

A l'altre punt de la classificació ens trobem les galetes pitjor valorades per l'OCU. Aquestes han estat les Oreo banyades en xocolata que han estat valorades amb 18 punts, una puntuació força baixa. I gran part d'aquesta culpa és a la seva composició.

Entre els seus ingredients hi trobem, en primer lloc, galetes de cacau en un 38%. Després no trobem un farcit, que suposa el 19%, fet a base de crema amb gust de vainilla. Per acabar, estan banyades en un succedani de xocolata que és un 43% de la composició.

Galetes Oreo banyades en xocolata

Quins consells dona l'OCU sobre les galetes?

A més de fer aquest estudi, l'OCU també ha volgut deixar diverses coses clares. Per una banda, que el fet que una galeta sigui integral no implica que sigui directament sana. Haurem de mirar els ingredients per veure si realment val la pena.

En aquests casos, cal fixar-se que estiguin elaborades amb cereals i farines integrals. Sempre cal evitar que tinguin farines refinades amb segó, inulina o altres fonts de fibra. Aquestes darreres fan que no siguin tan saludables com pensem.

Així mateix, pel que fa al sucre, no haurien de contenir mai més d'un 17%. El percentatge màxim de greixos saturats no ha de superar el 5% i el de sal com a molt ha de ser un 1%. També cal evitar que se substitueixi la xocolata per succedanis.

Finalment, hi ha els edulcorants que s'utilitzen per substituir el sucre sense reduir dolçor. N'hi ha alguns com el maltitol que si es consumeix en excés pot arribar a tenir efecte laxant. D'altra banda, els colorants per a l'OCU només tenen una funció estètica i se n'hauria de prescindir, sobretot si són per a nens.

➡️ Supermercats ➡️ Societat

Més notícies: