Uns documents, una calculadora i unes monedes de fons, amb una noia subjectant bitllets d'euros, i al cercle el logotip d'Hisenda

SOCIETAT

L'OCU resol els dubtes d'espanyols que han cobrat algun ajut o subvenció

L'organització ofereix una sèrie de consells per als ciutadans que hagin rebut una ajuda econòmica

Moltes persones han rebut algun ajut públic o subvenció sense ser-ne gaire conscient. A més dels ajuts destinats a la compra de cotxes elèctrics, n'hi ha d'altres de més petits, com el bo tèrmic.

Aquests poden passar desapercebuts, però que també afecten la declaració de la Renda. L'OCU ha explicat com influeixen aquests ajuts a les obligacions fiscals dels espanyols.

S'han de declarar els ajuts i les subvencions?

En general, els ajuts i subvencions s'han d'incloure a la declaració, llevat que la llei estableixi expressament que estan exemptes de pagar IRPF.

Aquest és el cas d'algunes beques d'estudi o ajuts per a la instal·lació de plaques solars. Hisenda sol estar informada dels ajuts rebuts, per la qual cosa és recomanable revisar el perfil de contribuent a Renta Web.

Ajuts i subvencions que cal declarar

L'exercici 2023, els principals ajuts que s'han d'incloure són:

  • Ajuts derivats dels Plans Renove per a la reposició d'electrodomèstics, calderes, finestres i aparells d'aire condicionat.
  • Ajuts per al lloguer, com el Bono Lloguer Jove.
  • Ajuts per al pagament de l'IBI.
  • Subvencions per a l'adquisició o la rehabilitació de l'habitatge habitual.
  • Subvencions per a la reparació de defectes estructurals a l'habitatge habitual.
  • Ajuts per a la instal·lació de rampes, ascensors i altres elements per millorar l'accessibilitat d'habitatges i edificis.
  • Ajuts del pla MOVES III per a l'adquisició de vehicles sostenibles.
  • L'ajut de 200 euros per a persones físiques amb baix nivell d'ingressos i patrimoni.
  • El bo social tèrmic.
  • El bo cultural jove.

T'obliga a declarar rebre una subvenció?

Rebre una subvenció pot obligar el ciutadà a declarar. En cas de tenir un salari que no supera els 22.000 euros, podries estar exempt de presentar la declaració. Tot i això, les subvencions s'han de declarar quan arriben als 1.000 euros anuals.

Si s'ha rebut un ajut de més de 1.000 euros, cal presentar la declaració, independentment de si tens altres ingressos. Presentar la declaració no implica necessàriament pagar; potser no s'ha de pagar res o fins i tot et poden tornar els diners.

Quan cal declarar la subvenció?

En general, les subvencions s'han de declarar a l'exercici en què es cobren, encara que s'hagin concedit abans. Per exemple, si et vas comprar un cotxe el 2023 amb el pla MOVES, però els diners es van rebre el 2024, s'han d'incloure a l'exercici 2024.

Ajuts per a la comunitat de propietaris

Una altra situació a considerar són els ajuts rebuts per la comunitat de propietaris, com per instal·lar un ascensor o millorar l'eficiència energètica. En aquests casos, es considera que cada veí ha rebut un ajut proporcional al coeficient de participació en l'edifici.

Si només alguns veïns en són beneficiaris, el repartiment es farà entre ells segons les seves quotes respectives, i aquest resultat s'haurà d'incloure a la declaració.

Ajuda de l'OCU

L'OCU ofereix una guia fiscal que pot ser de gran ajuda. Aquesta guia respon a centenars de preguntes plantejades pels socis sobre l'IRPF, facilitant el procés de declaració.

L'OCU insta a revisar i declarar correctament els ajuts i les subvencions rebuts és essencial per complir les teves obligacions fiscals i evitar possibles sancions.

➡️ Societat

Més notícies: