Imatge de fons de dues bombones de butà al carrer i una altra imatge de diversos bitllets i monedes d'euros
SOCIETAT

L'OCU fa públic un avís sobre el preu de la bombona de butà a Espanya

L'OCU avisa que la baixada en el preu de la bombona de butà és insuficient, després de tres revisions a l'alça

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) s'ha pronunciat sobre l'última variació en el preu de la bombona de butà. Acaba de baixar un 3,2%, cosa que permetrà que la bombona passi a costar 16,14 euros en les pròximes setmanes. A simple vista poden semblar bones notícies, però l'organització de consumidors no està prou satisfeta.

És cert que la baixada frena tres bimestres consecutius de pujades, però no és suficient, segons l'OCU. Sobretot perquè la bombona es paga el 6,6% més cara que fa sis mesos.

L'OCU explica que, després d'aquesta darrera revisió, es produeix una disminució de 53 cèntims en el cost de cada bombona. Però encara segueix presentant uns preus massa elevats. I és que s'està abonant un euro més que el novembre del 2023.

Admeten que, amb aquesta rebaixa, es trenca una tendència especialment perillosa després de diverses actualitzacions a l'alça. Però hi ha un detall que tampoc no passa desapercebut per a l'organització: no es va esgotar el marge màxim de canvi permès, que és del 5%.

L'OCU dona les claus sobre la rebaixa a la bombona de butà

L'OCU recull a la seva web els motius pels quals la bombona de butà va patir un descens al maig. Pel que sembla, els preus del petroli segueixen en un període de més inestabilitat, a més de produir-se una caiguda en la demanda d'aquest tipus de combustibles al final de l'hivern.

Muntatge de bombones de butà en fila i bitllets d'euro

Recalquen que el factor més decisiu en aquesta moderació va ser la cotització internacional del preu de la matèria primera. Va caure un 6,6%. Per la seva banda, el cost dels nòlits i la depreciació de l'euro respecte al dòlar va disminuir un 0,5%.

Des de l'OCU també aclareixen els motius pels quals només redueixen un 3,2% el preu de la bombona, quan la matèria primera ho va fer un 6,6%. És degut a la necessitat de cobrir el fort dèficit de tarifa que existia.

Així ha evolucionat el cost de la bombona de butà

L'OCU considera que aquesta rebaixa del 3,2% a la bombona de butà resulta insuficient després de tres increments consecutius. Aquest producte s'ha encarit en sis mesos un 6,6%. Ara com ara la bombona costa 18 cèntims més que fa un any, quan es pagava a 15,96 euros.

Evolució del preu de la bombona

Data Preu
Maig 202416,14 €
Març 202416,67 €
Gener 202415,89 €
Novembre 202315,14 €
Setembre 202314,43 €
Juliol 202315,18 €
Maig 202315,96 €

La pròxima revisió tindrà lloc el tercer dimarts de juliol. És tota una incògnita el que pot passar en aquest sentit, ja que entra en joc una situació poc habitual. I és que hi ha una absència de dèficit o de superàvit de la tarifa.

Això farà que en el preu final que s'estableixi només hi influeixin els factors que intervenen en l'evolució. A més, cal destacar que aquesta darrera actualització del preu de la bombona va ser l'última en què es va incloure la limitació del preu.

Recordem que va ser arran de la crisi d'Ucraïna que es va aprovar una mesura que impedia elevar el cost per sobre dels 19,55 euros. Era una eina que va servir per contenir que el preu de la bombona, però que ara queda suprimida.

➡️ Societat

Més notícies: