Un home mira el peix en una peixateria, i al cercle, anisakis
SOCIETAT

Missatge important de l'OCU sobre menjar peix després de l'alerta per anisakis

L'OCU es pronuncia sobre l'última alerta alimentària que afecta el nostre país i aclareix tot allò que has de saber

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) es pronuncia sobre l'última alerta alimentària que afecta Espanya. Pel que sembla, al nostre país hauria arribat peix amb anisakis procedent del Marroc. Una situació que preocupa i molt els ciutadans, temorosos pels riscos que això pugui implicar la salut.

La notificació va arribar de la mà de la Xarxa d'Intercanvi Ràpid d'Informació (RASFF). Aquesta comunicació es fa arribar a les autoritats i no pas al consumidor final. És una situació molt similar a la registrada fa unes setmanes amb les maduixes amb hepatitis importades des del país nord-africà.

L'anisakis és present en diversos peixos

L'OCU explica que aquest paràsit es troba en peixos com el lluç, seitons o peix. El risc de contraure anisakis s'incrementa quan es consumeix aquest aliment poc fet, cru o marinat. Si no hi ha intenció de fregir-lo, rostir-lo o fer-lo en guisat, el més convenient seria congelar-lo per matar el paràsit.

El símptoma més freqüent és la gastroenteritis. Comença a aparèixer al cap d'un parell de dies, provocant molèsties a l'estómac, diarrea, vòmits i nàusees.

També acostuma a desencadenar una al·lèrgia al cap d'uns minuts o hores des de la seva ingesta. És probable que es quedi en una lleu urticària, però en cas de complicar-se podria donar lloc a un xoc anafilàctic.

L'OCU assegura que no cal alarmar-se

L'OCU fa una crida perquè la ciutadania no s'alarmi després d'aquest últim avís de les autoritats. Es pot continuar menjant peix amb la mateixa seguretat que fins ara.

Aclareixen que des del RASFF es comuniquen diàriament desenes d'alertes de tota mena d'aliments. En el cas de l'anisakis, en els últims 4 anys hi ha hagut gairebé un centenar d'avisos (97). La meitat van ser notificats per Espanya, on el 95% del producte contaminat procedia del Marroc.

L'OCU assenyala que "les dades no són alarmants". Afegeixen que el 40% dels peixos de l'Atlàntic i el Cantàbric compten amb aquest paràsit. No obstant això, resulta menys habitual trobar-lo a les espècies capturades a la Mediterrània.

Basant-se en dades de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, xifren la seva presència al lluç en un 95%, davant del 87% al verat.

Recalquen, a més, que aquestes alertes van dirigides a les autoritats i no als ciutadans. Quan hi ha algun problema que afecta el consumidor, l'encarregada de notificar l'avís és l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària.

Se'ls posaria en coneixement qualsevol incidència sobre un aliment problemàtic consumit o que poguessin tenir a casa, però això no va passar amb el peix.

➡️ Societat

Més notícies: