Salten les alarmes per un peix del Marroc amb anisakis venut a Espanya
L'alerta, que ha afectat un lot de peix procedent del Marroc, s'ha detectat durant un control fronterer
Nova alerta sanitària a Espanya. La Unió Europea ha alertat, després de ser informada a través del Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (Rasff), d'un peix amb anisakis procedent del Marroc que hauria estat venut a Espanya.
Concretament, és un lot d'ous de lluç. L'alerta, que ha estat considerada com a "greu", s'ha detectat en un control fronterer a principis d'aquesta setmana, i ja s'ha procedit a la retirada del producte del mercat.
Alerta per un peix del Marroc amb anisakis venut a Espanya
La Unió Europea, a través del Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (Rasff), ha fet saltar les alarmes després d'advertir un peix amb anisakis procedent del Marroc amb destí a ser venut a Espanya. Es tracta d'un lot d'ous de lluç que ha estat detectat durant un control fronterer dilluns passat.
El producte, però, ja ha estat retirat del mercat. Tot i això, encara es desconeix si hi podria haver hagut altres remeses que haurien pogut arribar a vendre's en supermercats espanyols. Es tracta d'una alerta sanitària que la UE ha qualificat de “greu”.
Tot i això, no han transcendit més dades sobre la procedència concreta dels ous de lluç afectats per anisakis. Només es coneix que procedeixen del Marroc, i que estaven a punt de vendre's a Espanya. De fet, la Rasff no descarta que s'hagin pogut vendre lots al mercat espanyol després de no haver estat detectats als controls fronterers.
Com evitar infectar-se per anisakis
El millor és evitar consumir qualsevol aliment o producte que pugui estar infectat per anisakis i alertar les autoritats. Tot i això, es pot prevenir una infecció per aquest paràsit que pot provocar alteracions gastrointestinals o fins i tot reaccions al·lèrgiques greus, segons adverteix l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan).
Una manera de prevenir ingerir anisakis presents al peix és comprar-lo ja net i sense budells, o almenys treure-les tan aviat com sigui possible. També, en cuinar el peix a una temperatura superior als 60 °C, el paràsit ja mor.
Tot i això, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) "obliga que els productes de la pesca no es posin a la venda amb paràsits visibles". Per això, al principi, als supermercats espanyols no haurien d'arribar productes que continguin anisakis, i en cas de detectar-los, com en aquest cas, s'haurà de procedir a retirar-los.
Més notícies: