Muntatge d'una noia menjant un plàtan i una imatge de diversos a la banda esquerra

SOCIETAT

Una nutricionista explica la importància del plàtan i el seu color: fixa't en comprar

El plàtan té uns beneficis o uns altres, en funció del color que tingui en el moment que el menjarem

El plàtan és més complex del que ens pensem. Hi ha característiques d'aquest que poden influir en la nostra salut. En algunes segur que mai no t'has parat a pensar i són més importants del que penses

Sobre el plàtan han parlat al podcast Respostes que alimentin de RAC1. A l'episodi número 74 la metgessa i nutricionista Magda Carlas i la periodista Esther Muñoz tracten el tema. Hi parlen dels beneficis que pot tenir el consum d'aquesta fruita per a la nostra salut.

Un dels aspectes que tracten és el color del plàtan. En principi, en ser la mateixa fruita sembla que el to no hauria d'influir en les seves propietats. Però sí que ho fa, fent que depenent si està madur o verd sigui més aconsellable per a unes persones o altres.

Així és el plàtan depenent del seu aspecte, segons la nutricionista

El plàtan pot ser de dos colors. En primer lloc, quan encara no ha madurat, ho comprem d'un to verd. Hi ha qui prefereix menjar-ho així, però altres persones opten per esperar que es torni d'un to groc.

És totalment apte menjar-lo tant d'un color com d'un altre. Però al podcast de RAC1, Magda Carlas ens ha explicat les diferències que hi ha entre l'un i l'altre. Conèixer-les, ens farà aprofitar més les propietats d'aquesta fruita.

En primer lloc, hi ha el plàtan verd, aquell que comprem i que de vegades pot ser que estigui una mica dur. Aquest, segons explica Carlas, és perfecte per a persones diabètiques. Així mateix, també ho recomana per a tots aquells que tinguin problemes d'estómac.

Per la seva banda, el plàtan madur de color groc és molt més digestiu. Això fa que contingui un nombre més gran de carbohidrats simples que s'absorbeixen ràpidament. Per aquesta raó, és una opció que la nutricionista considera “interessant energèticament” per a esportistes.

El plàtan és una fruita molt recomanable

D'una banda tenim les propietats que té un plàtan depenent del to que tingui. Però només pel fet de ser una fruita ja en té algunes de comuns, independentment del to que tingui. És a dir, les trobem a qualsevol tipus de plàtan.

En primer lloc, trobem el nombre de calories. Cada unitat ve a tenir entre 80 i 85. És una quantitat força baixa tenint en compte que cada persona ha de consumir al dia entre 2.000 i 2.500.

Per això mateix, al podcast recomanen que mengem un plàtan al dia. D'una banda, per ser una de les fruites amb més energia gràcies al seu alt contingut de carbohidrats. De l'altra, perquè el 80% de la composició és aigua.