Muntatge amb un metge en una consulta amb les mans damunt la taula i un cercle amb una persona agafant la panxa amb les dues mans
SOCIETAT

Soc nutricionista i t'explicaré tota la veritat sobre la dieta de retall

Des de fa un temps que s'ha posat especialment de moda aquest tipus de dieta, però… Coneixem els seus perills?

Estem en un punt en què s'ha explotat tant el món de la nutrició que, quan poses la paraula "dieta" al cercador, et surten milers d'opcions. Una, molt comentada sobretot l'any anterior, és la dieta de retall.

Si s'ha posat de moda no us penseu que és perquè molts nutricionistes l'han recomanat, tant de bo fos aquest el motiu. La raó principal és perquè una persona l'està fent i es grava diàriament per veure'n el progrés.

Això mateix és el que fa una coneguda usuària de TikTok, que explica que amb aquest senzill mètode ha aconseguit baixar entre 8 i 9 quilos. I, com acostuma a passar en aquests casos, quan alguna cosa es fa mínimament viral, sembla que ja sigui la panacea. En aquest cas, el remei infal·lible per perdre pes.

Com sempre repeteixo des del meu punt de vista com a nutricionista, que a algú li vagi bé alguna cosa no vol dir que a tu també t'hagi de funcionar o que hagis de tenir els mateixos resultats. Vegem, en aquest cas, de què es tracta i quins "principis dietètics" té la dieta de retall.

Què és i en què consisteix la dieta de retall?

Seguint amb el cas de la ja famosa tiktoker, aquesta explica que a la seva vida ha realitzat molts tipus de dieta, però sense èxit en el seu objectiu de baixada de pes. Per això, ha aplicat aquest nou mètode inventat per ella mateixa: la dieta de retall.

Simplement el que fa és menjar el mateix que ja feia abans, siguin aliments sans o insans, però reduint les quantitats de menjar. Ella assegura que amb aquest mètode ha aconseguit baixar de pes, encara que sigui a un ritme molt lent. Però que almenys no recupera el pes com li havia passat en dietes anteriors.

Com a nutricionista et dic que aquestes dietes no són gens saludables

Si sou curiosos, estic segura que més d'una i més de dues persones sabreu de qui us parlo. Té vídeos diaris enregistrant tot el que menja en un dia. Podem trobar entrepans amb bacó i ou per esmorzar, refrescos, gelats, lasanyes, aletes de pollastre, macarrons a mitjanit…

No és saludable el que menja, per a res. Pot perdre pes, ja que ha reduït la grandíssima quantitat de calories que menjava abans, però a quin preu. Està baixant de pes sense canviar la qualitat de la seva alimentació, per la qual cosa no està millorant gens la seva salut.

Ha passat de menjar 5.000 calories a menjar-ne 3.000, està molt bé. Baixaràs de pes, però és aquesta la millor manera de fer-ho? Ja et responc jo mateixa: no, ni de bon tros.

El perill de les dietes miracle

El problema d'aquesta i de mil dietes és que no es fa un canvi d'hàbits. Com us deia, ella explica que en les anteriors dietes que feia, força restrictives pel que explica, al final quan tornava a la seva alimentació normal acabava recuperant el pes.

Per què passa això? Doncs possiblement perquè la dieta no era bona i no ha tingut un canvi d'hàbits. Sense aquest pas ja us asseguro que no hi ha dieta que serveixi.

És més, com sempre dic als meus pacients, no hauries de fer ni dietes, ni sentir-te que estàs en restricció. El que has de fer és buscar un nutricionista i que t'ajudi amb el teu canvi d'hàbits perquè els puguis integrar de manera habitual al teu dia a dia.

➡️ Societat

Més notícies: