Muntatge amb una imatge de fons de diversos tapers plens de menjar en una taula blava i al centre una imatge d'una paella amb tallarines

SOCIETAT

Soc nutricionista i et diré quins són els 3 beneficis del menjar casolà

Descobreix perquè el menjar casolà és la millor opció per a la teva salut i benestar de la mà d'una nutricionista

Avui dia, amb les vides tan atrafegades que portem i les demandes constants, pot ser que depenguem en excés d'aliments processats i menjars ràpids.

Com a nutricionista, em trobo molt freqüentment a la meva consulta amb pacients que no tenen temps per fer menjar i depenen de coses envasades. Quin és el problema? Doncs que aquesta gent no pensa en els beneficis que té treure una mica de temps per cuinar, ni que sigui 10 minuts.

Tot i això, mai és tard per començar a mantenir una bona rutina alimentària. I, per animar-te, t'explicaré els tres beneficis que aporta la nutrició a partir de menjar casolà.

Els 3 beneficis del menjar casolà

Encara que en podríem destacar moltíssims més, et detallaré els tres principals beneficis de consumir menjar casolà. Aquests són els següents:

1. Control total dels ingredients

A la llista dels beneficis, aquest deu estar el primer. I és que cuinar a casa et dona un control total sobre els ingredients que vulguis fer servir als teus menjars. Preparant-ho a la nostra pròpia cuina, podem seleccionar els ingredients que vulguem, que més ens vinguin de gust i més ens agradin.

A més, també podem decantar-nos per ingredients frescos i saludables, evitant additius artificials, conservants i excés de sal que sovint trobem als aliments processats.

2. Reducció del consum de sucre i greixos trans

Hi va alguna cosa en relació amb l'apartat anterior, però també és important destacar-ho. Cuinant a casa, podem reduir molt significativament la quantitat de sucre i greixos poc saludables.

Els aliments preparats i processats sovint contenen altes quantitats de sucre afegit i greixos trans. Aquests poden contribuir a problemes de salut com ara l'obesitat, la diabetis tipus 2 i les malalties cardíaques.

3. Fomenta la creativitat i el plaer

Cuinar a casa ens ofereix l'oportunitat d'experimentar amb una varietat d'aliments frescos i nutritius, per tant pot ser una experiència gratificant i divertida.

Podem incorporar una àmplia gamma de fruites, verdures, cereals integrals i proteïnes, per tal d'obtenir tots els nutrients essencials que el nostre cos necessita.

Podem ser creatius, experimentar amb sabors, colors i textures, compartir moments amb qui ens envolta, tenir moments tot sols, fer alguna cosa per a nosaltres mateixos…

A més, el fet de cuinar pot crear més apreciació pels aliments i fomentar una relació més saludable i conscient amb el menjar.

Un exemple fàcil: amanida casolana i amanida pre-envasada

Segur que amb aquest exemple veuràs de manera més pràctica tot el que he explicat anteriorment. En una amanida casolana podríem incloure gran varietat de vegetals frescos com enciam, tomàquet, cogombre, pastanaga i canonges.

Podríem acompanyar-los de proteïnes magres com a pollastre a la graella o cigrons o mozzarella o tonyina. Finalment, podríem amanir-la amb oli d'oliva verge extra o vinagre balsàmic, o fins i tot fer una vinagreta casolana.

D'altra banda, una amanida pre-envasada podria contenir ingredients com enciam iceberg, alguna salsa amb alt contingut de greixos, conservants i sucres, pollastre de mala qualitat, i pa torrat processat. No em digueu que no veieu clara la diferència tant en qualitat nutricional com en sabor!

Així, doncs, cuinar a casa ens permet controlar què mengem i, a més, pot millorar la nostra salut i benestar. Podrem optar per aliments frescos i naturals, gaudint de menjars més nutritius, saborosos i satisfactoris. Anima't a explorar la teva creativitat a la cuina sense por!