Muntatge amb un carret al passadís d'un supermercat i una dona amb cara d'estar flipant

SOCIETAT

Soc nutricionista i et donaré les 8 claus per identificar un ultraprocessat

Identificar quins aliments són saludables i quins no pot ser difícil, per això, com a nutricionista, vull ajudar-te

Possiblement sabreu i haureu sentit que és essencial evitar els aliments ultraprocessats per tenir una nutrició adequada i saludable. Fins aquí tot bé.

Quan es complica? Doncs quan anem a comprar. Hi ha aliments que salta a la vista que són ultraprocessats, però n'hi ha d'altres que de debò has de ser el mateix Sherlock Holmes per esbrinar-ho.

Realment hi ha trucs per identificar ràpidament aquells aliments que no ens fan cap bé. I abans que hi hagi espai de confusió, la solució no és mirar les calories de l'aliment.

Com sempre repeteixo, no comptis calories, fes que les calories comptin. Perquè si no, no compraries mai un oli d'oliva, per exemple, sent un producte súper sa i gens ultraprocessat.

8 claus que et dono com a nutricionista per identificar aliments ultraprocessats

Com a nutricionista, el meu deure és ajudar els pacients a seguir una alimentació variada i saludable. En aquest sentit, i en relació amb el tema que estem tractant, et compartiré les claus per detectar aquells productes que hem d'evitar: els famosos ultraprocessats.

1. Compte els ingredients

Si l'aliment en qüestió té una llista d'ingredients llarga, concretament més de tres, hauries de començar a sospitar. Els ultraprocessats tendeixen a contenir una gran quantitat d'additius, conservants i molts altres ingredients artificials per millorar el sabor, la textura, la durabilitat…

Un exemple fàcil que em ve a la ment: el pa de motlle. Us heu fixat en la llarguíssima llista d'ingredients que té? De debò es necessiten tants ingredients per fer un pa? Pista: no.

2. Additius i conservants

Llegeix bé la llista d'ingredients per identificar els additius i els conservants. Alguns indicadors que l'aliment és ultraprocessat poden ser paraules com “saboritzants artificials”, “colorants”, “potenciadors del sabor” o “conservants”.

3. Sucres ocults

Aprèn a distingir aquells ingredients que no siguin res més que sucre. Recordeu que podeu aparèixer sota una gran varietat de noms. Elimina aquells als quals s'afegeix aquest endolcidor.

4. Greixos i olis

Para atenció als tipus de greixos i olis que es fan servir a l'aliment. Normalment, els aliments ultraprocessats solen contenir greixos trans i olis refinats poc saludables.

Possiblement us sonen ingredients com l'oli de palmell, l'oli de gira-sol o l'oli de soja. Així doncs, ens hauríem de decantar per productes amb olis saludables com l'oli d'oliva.

5. Falses promeses nutricionals

Amb això no dic que estiguin mentint, però si en un aliment veieu afirmacions com “baix en greix” o “sense sucres afegits”, possiblement estan carregats d'altres ingredients poc saludables per compensar la manca de sabor o textura.

6. Valor nutricional

Com us deia, no cal que aneu comptant totes les calories, però no està de més que donis una ullada al contingut nutricional del producte. Els ultraprocessats solen ser aliments alts en calories, greixos saturats, sucres afegits i sodi, a més de ser baixos en fibra, vitamines i minerals.

7. Processament industrial

Normalment, són aliments sotmesos a múltiples processos industrials que poden alterar-ne la composició nutricional i la qualitat. Si són aliments que tu no podries fer a casa, possiblement serà ultraprocessat.

8. Fixa't en el seu envàs i presentació

De forma habitual, aquests aliments venen envasats en envasos cridaners i colorits, especialment dissenyats per cridar l'atenció i atraure els consumidors.

Sovint també, usen empaquetats amb colors associats al que és saludable, o afegeixen imatges que poden donar peu a confusió, fent creure que són més saludables.

➡️ Societat

Més notícies: